Account
Logo
Zoeken
14 °C
Vonnis in Oudejaars-vernielerszaak in Twijzel

Vonnis in Oudejaars-vernielerszaak in Twijzel

wo 10 april 2024, 14.40 uur

TWIJZEL - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft woensdag uitspraak gedaan in de 'Friese zaak' rond de vernielingen tijdens de jaarwisseling van 2020 op 2021 in Twijzel. De vijf verdachten kregen verschillende straffen opgelegd.

Een 29-jarige man uit Twijzel werd als eerste vrijgesproken. Volgens het hof had hij "geen significante bijdrage geleverd aan het openlijke geweldplegingen." Bij de politierechter had de man vorig jaar nog een taakstraf van 60 uur opgelegd gekregen.

Man voorkwam erger

Een 43-jarige man uit Twijzel werd eveneens vrijgesproken. Het hof oordeelde dat zijn handelen, het maken van een inkeping in de eikenboom, gerechtvaardigd was uit veiligheidsoverwegingen. De man vond het niet verantwoordelijk om de anderen zo hun gang te laten gaan.

Het hof begrijpt dat hij een verboden handeling heeft gepleegd, doch dat deze handeling gerechtvaardigd is door een hoger belang.

"Dat kan alleen als dit doel een voordeel van de rechtsorde heeft gebracht." aldus het hof. Dat laatste was het geval omdat onervaren mensen onder invloed van alcohol in de weer waren met de bomen en dat de bomen verkeerd konden vallen (op nabijgelegen huizen).

Taakstraffen

Voor drie andere verdachten werden er wel straffen uitgedeeld:

  • Een 29-jarige man uit Twijzel kreeg 60 uur taakstraf en moet de gemeente Achtkarspelen een schadevergoeding van 1886,67 euro betalen voor vernielingen.
  • Een 34-jarige man uit Grijpskerk kreeg een dag celstraf, 60 uur taakstraf en dezelfde schadevergoeding van 1886,67 euro.
  • Een 26-jarige man uit Twijzel kreeg 60 uur taakstraf en moet 2011,67 euro aan de gemeente betalen. Hij had ook nog een paaltje omgeflext dat hem in de weg stond.

Het hof achtte bij deze drie mannen bewezen dat zij betrokken waren bij vernielingen als het omzagen van vijf bomen, brandstichting, gooien van goederen op vuren en onklaar maken van lantaarnpalen. Over de 26-jarige zei het hof: "Hij had geen respect voor goederen van anderen."

Tijdens de jaarwisseling van 2020-2021 (klik hier voor hele verhaal) was het een grote puinhoop op de Piterpôlle in Twijzel. Er werd brand gesticht met brandstof uit jerrycans en meerdere flinke bomen werden omgezaagd, tot groot gevaar voor omwonenden.

De totale schade bedroeg volgens de gemeente Achtkarspelen ruim 21.000 euro. Zo werd ook het wegdek beschadigd door het vreugdevuur op de kruising.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws








Poll: Is het een gemeentelijke taak om subsidie te verlenen aan Pride-boten?

Ja  
8.7%
Nee  
91.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Verzoek tot handhaven bij Kallemooi op Schiermonnikoog

Verzoek tot handhaven bij Kallemooi op Schiermonnikoog