Account
Logo
Zoeken
14.2 °C
Verzoek tot handhaven bij Kallemooi op Schiermonnikoog

Verzoek tot handhaven bij Kallemooi op Schiermonnikoog

vr 17 mei 2024, 18.20 regionaal

SCHIERMONNIKOOG - Comité Dierennoodhulp en House of Animals hebben een handhavingsverzoek ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ze willen dat de RVO zaterdagavond 18 mei handhavend optreedt tegen de Kallemooicommissie op Schiermonnikoog en tegen de eigenaar van de 'haan van Kallemooi'.

Kallemooi is een eeuwenoud feest op het eiland. Tijdens het Pinksterevenement wordt een haan gestolen en zaterdag rond middernacht in een mand opgesloten. De mand bevindt zich in een 18 meter hoge mast. De dag na Pinksteren wordt de mand met de haan weer naar beneden gehaald. De traditie zou horen bij een vruchtbaarheidsritueel.

De haan wordt volgens het Comité Dierennoodhulp en House of Animals zonder redelijk doel in zijn welzijn aangetast, waarmee de Wet dieren en het Besluit houders van dieren worden overtreden.

Eerder stond de Raad van State toe dat de haan in de mast werd gehesen. Tegenwoordig wordt de haan niet meer gestolen en krijgt het dier voldoende eten en drinken mee. Ook houdt een dierenarts toezicht via een camera.

De dierenorganisaties doen nu een poging via het strafrecht. Ze zijn afgelopen woensdag naar over hun beklag gehoord in het Paleis van Justitie in Leeuwarden. Binnen een paar maanden komt het hof met een beslissing. In 2023 werd er aangifte gedaan van dierenmishandeling. Het Openbaar Ministerie besloot om niets met de aangifte te doen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws