Account
Logo
Zoeken
6.6 °C
Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

wo 27 maart 2024, 17.20 uur

LEEUWARDEN - In een baanbrekende zitting op het gerechtshof in Leeuwarden werd woensdag een hoger beroep vrijwel geheel in het Fries gevoerd. Het gerechtshof had vooraf drie Friestalige rechters en een advocaat-generaal geregeld, maar desondanks dreigde er aanvankelijk een probleem te ontstaan.

De zaak was mede bijzonder omdat tegelijkertijd vijf verdachten moesten voorkomen, beschuldigd van openlijk geweld tijdens de jaarwisseling in Twijzel. Een 25-jarige man uit Twijzel, die op zijn Scherjontjes het gerechtshof binnenstapte, zou het liefst in het Fries zijn woord willen doen. De advocate van een 43-jarige verdachte uit Twijzel, Marieke Schlepers uit Groningen, had daar weer moeite mee omdat zij het Fries niet beheerst.

Voorkeur voor Fries

De 25-jarige man toonde zich meewerkend door aan te bieden ook in het Nederlands te spreken. "Ik kan ook heel goed Nederlands...." De voorzitter van het gerechtshof antwoordde: "We hoorden u zeggen dat u het het liefst in het Fries doet en dat dat voor u makkelijker is. Het is mooi dat u meewerkend opstelt, maar u hebt aangegeven dat u het liefste in Fries wilt doen." De verdachte antwoordde: "Dat klopt..."

"Het staat in de wet dat u het recht heeft om Fries te spreken" Het gerechtshof besloot dat dat recht zwaarder weegt dan het recht van advocate Schlepers om alles te kunnen verstaan.

Gelijke monnikken....

Schlepers wilde daarop een nieuwe datum voor haar cliënt. "Ik wil het recht van Fries spreken helemaal niet in de weg staan maar anderzijds is het gebruikelijk dat er een tolk aanwezig is. Ik verzoek een andere datum te bepalen voor mijn cliënt. Het is een bizarre situatie aan het worden als ik hier mensen niet kan verstaan". Schlepers vond dat haar cliënt niet gelijk werd behandeld met de andere vier verdachten als zijn zaak apart werd afgehandeld.

'Tige bliid'

Het verzoek stuitte vervolgens op tegenstand van de advocaat-generaal Sus Broekstra die benadrukte het belang van voortgang van de zaak in het belang van alle betrokkenen is. Zij was verder 'tige bliid' dat de verdachte zich kon uiten in zijn eigen taal. Alle zaken moesten doorgaan. "Ik heb geen probleem met later vandaag maar niet met een geheel nieuwe datum...."

Na overleg en een tweede schorsing besloot het gerechtshof dat de zaken deels gelijktijdig en afzonderlijk behandeld zouden worden, zonder de hele zaak aan te houden. Schlepers en haar 43-jarige cliënt uit Twijzel verlieten de zaal waarna het hoger beroep vrijwel volledig in het Fries werd gehouden. Iedereen sprak Fries met uitzondering van de advocaten Evert Kuiters en Harvey Crozier. Zij konden het Fries wel verstaan.

Nadat dit 'Friese hoger beroep' was geweest, was het tijd voor de 43-jarige verdachte uit Twijzel en advocate Marieke Schlepers om hun hoger beroep te doen. De zaken werden gelijktijdig behandeld om tijd te besparen zodat niet 'alles' vijf keer gedaan hoeft te worden.

De eisen van de advocaat-generaal waren gelijk aan de eisen van de officier van justitie. Klik hier voor het verslag daarvan. Een destijds 50-jarige man uit Twijzel ging niet in hoger beroep. De strafeis tegen de 43-jarige man is niet bekend.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Motorrijder gewond bij botsing met auto

Motorrijder gewond bij botsing met auto
regionaal nieuws

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe

kwijt / misdaad in je straat

Overleden kat/poes gevonden

Overleden kat/poes gevonden