Account
Logo
Zoeken
14.7 °C
© WâldNet |  Organisator Harm Piekema met zijn sleepboot Wieta

Hoe projectontwikkelaar de sleepbootdagen in Earnewâld redde

za 18 mei 2024, 18.20 regionaal

EARNEWALD - Dit pinksterweekend vielen de sleepbootdagen in Earnewâld bijna in het water. Earnewâld had de ligplekken vergeven aan platbodems waardoor er aanvankelijk geen plek meer was voor de oude sleepboten.

De Vereniging de Motorsleepboot organiseert al decennialang de sleepbootdagen in het watersportdorp. Het was dus bijna niet doorgegaan vanwege andere plannen van het plaatselijk bestuur van het dorp. Een gesprek met projectontwikkelaar Zwanenburg bood uiteindelijk soelaas.

Geen plek

Na contact met het bestuur werd deze week duidelijk dat de plannen waren veranderd: de kade aan de overkant van het water zou worden gebruikt voor platbodems in plaats van voor de sleepboten.

Harm Piekema, de organisator, gaf echter niet op: "Nei 25 jaar lit ik my hjir net sa mar fuortstjoere", zei hij vastberaden. Een gesprek met projectontwikkelaar Zwanenburg bood uitkomst. Zwanenburg, nu eigenaar van Wiidpleats, gaf toestemming om gebruik te maken van hun kade bij de Wiidpleats. Na het verkrijgen van de benodigde vergunningen kon het evenement dit pinksterweekend toch doorgaan.

Rondvaart

Hoewel de sleepbootdagen vooral een samenkomst zijn van liefhebbers, mag het publiek ook een kijkje nemen. Het is zelfs mogelijk om mee te varen op een rondvaartboot.

Schipper Jaap is elk jaar met zijn boot FEINT te vinden in Earnewâld. Hij verzorgt dan de gratis rondvaarten. Zaterdag liet hij zien hoe de motor van zijn oude sleepboot gestart moet worden. "Ik start myn boat mei in lusifer", zegt Jaap, die al meer dan 20 jaar plezier beleeft aan zijn hobby.

Het evenement met nu 34 sleepboten vindt elk jaar plaats tijdens Pinksteren. Dit keer liggen de boten voor het eerst aan de andere kant van It Wiid. Volgens Piekema zijn alle schepen varend erfgoed en sommige zijn zelfs een varend monument.

FOTONIEUWS
fotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuws

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws