Account
Logo
Zoeken
13.3 °C
Officier van justitie: 'Gewiekste oplichter verkoopt gebakken lucht'
Foto: Dall-E

Officier van justitie: 'Gewiekste oplichter verkoopt gebakken lucht'

vr 17 mei 2024, 17.50 regionaal

LEEUWARDEN - "Een hele gewiekste oplichter die een spoor van financiële schade achterlaat", zo typeerde officier van justitie Margreeth Meijer een 67-jarige man die in 2017 en 2018 een spoor van door hem opgelichte slachtoffers achterliet. De man werd vrijdag bij verstek veroordeeld tot vijf maanden cel.

"Iemand die liegt en bedriegt"

Politierechter Adriëtte de Jong herhaalde de woorden van de officier nog maar eens bij het uitspreken van het vonnis. De rechter haalde ook meteen aan wat de zoon van de verdachte, die niet op de zitting was verschenen, bij de politie over zijn vader had gezegd.

De zoon had zijn vader "iemand die mensen bedondert" genoemd en "iemand die liegt en bedriegt en gebakken lucht verkoopt". Volgens de zoon is zijn vader al 25 jaar bezig mensen een rad voor ogen te draaien.

Eigenaar van Belgische camping

De verdachte was gedagvaard voor een aantal stokoude zaken die speelden in 2017 en 2018. Hij had een inwoner van Drachten wijsgemaakt dat hij eigenaar zou worden van een camping in het Belgische Tintigny, een dorpje bij de grens met Frankrijk en Luxemburg.

In onderhandeling

De verdachte stelde voor om gezamenlijk een stacaravan aan te schaffen en die te verhuren. Hijzelf zou 70 procent van de opbrengst krijgen, de overige 30 procent was voor de Drachtster. Die kreeg argwaan toen hij niets meer van de verdachte vernam.

De verdachte bleek wel in onderhandeling te zijn geweest met de eigenaars over overname van de camping, maar ook de uitbaters werden door hem aan het lijntje gehouden. Zij ondervonden aan den lijve hoe de verdachte te werk ging.

200 euro 'geleend'

Uit een potje in het privékantoor van de eigenaars had hij geld gepakt voor een paar nieuwe banden voor zijn auto. Op een briefje schreef hij dat hij 200 euro had 'geleend'. Volgens de campingeigenaar ontbrak er 350 euro. De nieuwe banden kwamen er, de nota werd naar de uitbaters van de camping gestuurd.

Leenauto

In mei 2018 kreeg de verdachte van een garagebedrijf in Stadskanaal een leenauto mee. Zijn eigen auto, een oude Volvo, moest gerepareerd worden. Maar hij had ook toegezegd dat hij in de markt was voor een nieuwe Volvo. Intussen kreeg hij een VW Up te leen, die vijf dagen later terug had moeten brengen. Dat gebeurde niet. De auto werd uiteindelijk in België teruggevonden.

'Fraude en zwendel'

De man is geen onbekende van politie en Justitie in België én Nederland. Bij de zuiderburen heeft hij al eens een half jaar gezeten voor 'fraude en zwendel'. De officier citeerde nog maar eens de zoon, die had gezegd dat het "gebakken lucht" is wat zijn vader verkoopt. De officier hield er rekening mee dat de zaak heel oud was. Dat was deels te wijten aan de verdachte zelf, hij is een tijdlang onvindbaar geweest voor de autoriteiten.

Dagvaarding nietig verklaard

Eerder is er ook al een vonnis van de rechter geweest. De man was voor dezelfde zaken waar hij zich vrijdag voor moest verantwoorden veroordeeld tot zes maanden cel. In hoger beroep verklaarde het gerechtshof vervolgens de dagvaarding nietig en werd de zaak terugverwezen naar de rechtbank. Deze keer eiste de officier vijf maanden cel. De rechter nam de eis over. Aan verschillende benadeelde partijen moet de verdachte ruim 4800 euro aan schadevergoedingen betalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws