Account
Logo
Zoeken
14.7 °C
Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

di 23 april 2024, 13.45 uur

LEEUWARDEN - Een 57-jarige wapenhandelaar die een website runde voor wapens, wapenbenodigdheden en munitie is dinsdag bij de politierechter op de rechtbank in Leeuwarden vrijgesproken van het plegen van online handelsfraude. Verduistering - van een te laat teruggeboekt geldbedrag - kon naar het oordeel van de politierechter wel worden bewezen.

Drie aangiftes

De man uit Aldeboarn moest zich voor de politierechter voor handelsfraude en verduistering verantwoorden omdat hij via zijn website 'Herlaadwinkel.nl’ goederen - wapens, munitie - te koop aanbood en vervolgens, nadat klanten hadden betaald, niets of heel laat leverde.

Er lagen drie aangiftes, waar de rechter zich over moest buigen. De rechter kwam tot de conclusie dat de Aldeboarnster zich in alle drie zaken niet schuldig had gemaakt aan handelsfraude.

Jaar gewacht op geld

In twee van de drie zaken werd de man ook vrijgesproken van verduistering. In een zaak kon verduistering wel worden bewezen, oordeelde de rechter. Daarvoor kreeg de man een voorwaardelijke boete van 300 euro.

In die zaak moest een klant die via de website een bestelling had gedaan die uiteindelijk niet was geleverd, meer dan een jaar wachten op teruggave van zijn geld.

Geen contact met de beheerder van de site

De klacht van veel klanten was dat ze geen contact konden krijgen met de beheerder van de site. Er werd niet of nauwelijks gereageerd op mails. De verdachte zei dat hij niet moedwillig betalingen had achtergehouden. Hij had zijn best gedaan om wel te leveren, maar er zat een lange levertijd op de goederen die hij verhandelde.

Organisatie niet op orde

Bovendien gooide corona ook nog eens roet in het eten, vooral als het ging om spullen die uit Amerika moesten komen. De politie had de indruk dat het de man de organisatie niet op orde had en dat het hem allemaal wat over de schoenen liep. Hij runde de website terwijl hij daarnaast een vaste baan had.

De officier van justitie vond dat de man veel beter had moeten communiceren met zijn klanten. De verdachte zelf was van mening dat hij al genoeg is gestraft: zijn wapenvergunning is ingetrokken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws


regionaal nieuws

File door ongeval op de A7 bij Drachten

File door ongeval op de A7 bij Drachten


regionaal nieuws

BMW botst op DHL-bezorger in Dokkum

BMW botst op DHL-bezorger in Dokkumkwijt / misdaad in je straat

Vistackle gevonden bij Zwartkruis

Vistackle gevonden bij Zwartkruis