Account
Logo
Zoeken
15.4 °C
Foto: Geert Huisman

Skûtsje De Broekophâlder gedoopt in Eastermar

zo 21 april 2024, 18.25 uur

EASTERMAR - Skûtsje De Broekophâlder is zondag officieel gedoopt in Eastermar. Wiebe van der Wal haalde het skûtsje met vijftien fanatiekelingen naar het dorp.

Na een flinke opknapbeurt is het skûtsje zondag gedoopt door burgemeester van Tytsjerksteradiel, Jeroen Gebben, én de burgemeester van Achtkarspelen, Oebele Brouwer.

Age Veldboom uit Eastermar was ook aanwezig om te vertellen over de geschiedenis van de skûtsjes. Hij sprak over de vele commissies die de dorpen rijk waren voor de Tweede Wereldoorlog. De commissies hadden verschillende spelregels. "By ien kommisje wie it sa, at je it skûtsje foar it swurd reitsje dan is 't dyn fout, en achter it swurd dan is it de oaren syn fout" aldus Age Veldboom. "Bakboard en stjoerboard hienen se noch net....."

In 1945 werd de SKS opgericht die de centrale organisatie van de wedstrijden van het skûtsjesilen op zich nam. De Broekophâlder zal met een Eastermarder bemanning deelnemen in de 'Lytse klasse'.

Het skûtsje werd in 1910 gebouwd op de werf in Kootstertille. De scheepswerf stond bekend om de precisie. Terwijl andere werven 'op het oog' bouwden, maakte de Tilster werf al gebruik van bouwtekeningen.

In totaal werden er zo'n duizend skûtsjes in Friesland gebouwd en er zijn ongeveer 550 overgebleven.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws








regionaal nieuws

Meisje in botsing met auto in Drachten

Meisje in botsing met auto in Drachten


regionaal nieuws

Motorrijder met zijspan vliegt over de kop

Motorrijder met zijspan vliegt over de kop

regionaal nieuws

Slimme oplossing voor omgewaaide containers

Slimme oplossing voor omgewaaide containers