8 °C
Bekersprookje Libertas spat in de halve finale uitéén

ma 1 april 2024, 15.30 uur

DAMWALD - Cruciaal was wellicht de laatste minuut in de eerste helft. Libertas leidde op dat moment door een doelpunt van Sam Bosma met 1-0 en was zeker niet de mindere van OS Lusitanos. Coach Symen Abe Hoekstra besloot om keepster Laura Hummel mee te laten voetballen om de resterende tijd uit te spelen. Tot 19 seconden voor het rustsignaal leek er niks aan de hand. Maar balverlies luidde de gelijkmaker van Marlous Pieëte in.

De KNVB zond de halve finale live uit. Naast de 500 toeschouwers in het topsportcentrum in Rotterdam ook het thuisfront de verrichtingen dus volgen. Niet alleen beide commentatoren vonden het een onbegrijpelijke actie van de coach van Libertas ook na afloop regende het gefronste wenkbrauwen in whatsapp-groepen.

Symen Abe Hoekstra had een plausibele verklaring: \'met een meespelende keeper beperkt de tegenstander zich tot het voorkomen van doelpunten. Zo lang zij geen balbezit krijgen, kunnen ze ook niet scoren. Op het moment dat er wel druk wordt gezet moet een vrijkomende speelster aangespeeld worden of de bal moet de tribune in worden gejast’.

Dat laatste gebeurde niet. Achteraf kan iedereen het zijne of hare van vinden, maar de trainer van Libertas is geen schijtlijster. Met zijn agressieve aanvallende spelwijze zorgt hij wekelijks voor spektakel. Hij heeft een bloedhekel aan saai en laf countervoetbal en verdiend daarom alle credits.

De halve finale in de strijd om de KNVB-beker was onderdeel van het \'Final Four’ evenement. Hierin strijden de beste vier teams (vrouwen en mannen) om een plek in de finale. Voor de eerste editie van de vernieuwde opzet is de KNVB een samenwerking aangegaan met de Nouri Foundation.

Tussen de halve finale-wedstrijd werd afgelopen vrijdag een vriendschappelijke futsalwedstrijd georganiseerd tussen twee futsalteams die o.l.v. stonden van Soufiane Touzani en Ismael Saibari. Maar op dat moment likten de speelsters van Libertas haar wonden. Want twee minuten voor het einde van de wedstrijd was het wederom Marlous Pieëte (ex Twente en Ajax) die scoorde.

Uit een corner kopte zij de bal feilloos achter een vertwijfelende Laura Hummel. Toen de tranen waren opgedroogd vertrok een teleurgestelde selectie vanuit Rotterdam naar Fryslân: een illusie armer maar een ervaring rijker.