Account
Logo
Zoeken
11 °C
Lelylijn: 'Er is maar één station en dat is Drachten'

Lelylijn: 'Er is maar één station en dat is Drachten'

wo 8 mei 2024, 15.25 regionaal

DRACHTEN - Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland was er dinsdagavond tijdens Het Debat in Smallingerland helder over. "Er is maar één station en dat is Drachten."

Hij zei het gekscherend, maar benadrukte daarmee het belang van de spoorlijn tussen Lelystad en Groningen voor zijn gemeente. In de plannen krijgen in elk geval ook Emmeloord en Heerenveen een tussenstop.

In grote halen zijn de gemeenteraadsleden van Smallingerland het met de bestaande ideeën voor de Lelylijn eens. De stuurgroep, die de aanleg voorbereid, wil van de betrokken gemeenten en provincies weten hoe ze er over denken. Uitgangspunt van het nieuwe spoor is dat de brede welvaart voor de bevolking in Noord-Nederland wordt vergroot.

FNP-raadslid Durk Oosterhof zei dat het vergroten van welzijn een reden is om voor de uitvoering van de spoorplannen te stemmen. De financiële bijdrage van de gemeente kan groter zijn als de welvaart wordt vergroot, aldus Oosterhof. Hij vroeg om een onderzoek daarnaar, maar daarvoor verkeren de plannen volgens wethouder Robin Hartogh Heys in een te pril stadium.

De gezamenlijke reactie van de betrokken zeven gemeenten en de provincie Fryslân wordt momenteel voorbereid. De zeven zijn Súdwest-Fryslân, Opsterland, Weststellingwerf, De Fryske Marren, Leeuwarden, Heerenveen en Smallingerland. Ze mogen elk een eigen standpunt innemen, maar zien eenheid als groot belang.

Passagiers

Een van de voorwaarden om een station te krijgen - Drachten heeft er nog geen - is het aantal potentiële passagiers. Verschillende raadsfracties wezen er op dat woningbouw in dat kader van belang is.

De vier grote plaatsen in Friesland willen als stedelijke regio worden erkend. "Zeker Drachten moet er alles aan doen om voldoende passagiers te krijgen", waarschuwde wethouder Hartogh Heys. De Lelylijn maakt in totaal 25.000 woningen mogelijk en versterking van stedelijke functies zoals (hoger) onderwijs, cultuur en zorg.

SP-raadslid André van Leeuwen pleitte voor het behoud van langzame treinen op het hogesnelheidstraject, dat in de toekomst wellicht naar Hamburg en Scandinavië wordt uitgebreid. Friesland krijgt maar een station, verwacht hij en "dat is Drachten", vulde burgemeester Rijpstra in.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws