Account
Logo
Zoeken
12.2 °C
Raadsakkoord over uitbreiding Sluisfabriek in Drachten
© WâldNet

Raadsakkoord over uitbreiding Sluisfabriek in Drachten

wo 8 mei 2024, 15.21 uur

DRACHTEN - Verschillende raadsfracties in Smallingerland maakten zich dinsdagavond tijdens Het Debat zorgen over de uitbreiding van activiteiten in de Sluisfabriek in Drachten. Een meerderheid is vlak voor het organiseren van meer activiteiten en uitbreiding van nieuwe initiatieven.

De fracties van ELP, SP en CDA zeiden bang te zijn voor oneerlijke concurrentie op het gebied van horeca, kantoorverhuur en , maar werden door wethouder Robin Hartogh Heys gerustgesteld. ,,We geven het initiatief het voordeel van de twijfel’’, reageerde Sandra de Jong-Snip van ELP daarop.

Met het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan voor de Sluisfabriek in Drachten wordt de bestaande situatie formeel gemaakt. Nu moet voor elke activiteit apart een vergunning worden aangevraagd. Dat is straks niet meer nodig.

Veel verandert er dus niet, wilde wethouder Hartogh Heys daarmee zeggen. Hij verwacht allerminst dat de Sluisfabriek een concurrent voor de Drachtster horeca wordt. ,,We hebben daar in de afgelopen jaren geen enkele klacht van ondernemers over gehad.’’

SP-raadslid André van Leeuwen vond het lastig om alle functies van de Sluisfabriek in een zin samen te vatten. Samen met collega-raadsleden verbaasde hij zich onder andere over het feit dat straks wel kantoorruimten mogen worden verhuurd, terwijl Smallingerland juist geen kantoren op bedrijventerreinen wil. De Sluisfabriek staat midden in industriegebied.

Van Leeuwen: ,,We laten op het terrein van de Sluisfabriek nu heel veel tegelijk los. Wat moeten we als morgen andere ondernemers aankloppen met de vraag om soortgelijke activiteiten te ondernemen.’’

Mogelijke concurrentie met sportondernemers verwacht wethouder Hartogh Heys evenmin. Daarvoor zijn de sportactiviteiten in de Sluisfabriek te beperkt van omvang. Hetzelfde geldt voor verhuur van bijvoorbeeld slaapplekken en kantoren. Voor alle activiteiten geldt dat ze aan de Sluisfabriek gerelateerd moeten zijn.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Mercedes uitgebrand op N369 in Drogeham

Mercedes uitgebrand op N369 in Drogeham

Poll: Basisscholen in de Trynwâlden samenvoegen tot één grote school?

Ja, één grote school is de beste oplossing  
11%
Nee, de dorpsscholen moeten behouden blijven  
67.1%
Deels, combineer enkele kleine scholen  
17.8%
Geen mening/weet niet  
4.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

Poll: Wat vindt u van de ozb-verhoging in Noardeast-Fryslân?

Noodzakelijk, acceptabele woonlastenstijging  
14.6%
Liever kleinere ozb-verhoging  
7.3%
Geen ozb-verhoging, anders bezuinigen  
59.8%
Geen mening / woon niet in de gemeente  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!