Account
Logo
Zoeken
8 °C

Foto: Jeroen Mooijman

Spaanse Friezin hoog op Europese D66-advieslijst

do 21 december 2023, 15.00 uur

GORREDIJK - De Spaans-Friese Raquel García Hermida-van der Walle uit Gorredijk staat op plek drie van de advieslijst van D66 voor de Europese verkiezingen in mei. Daarmee wil de partij het belang van de vertegenwoordiging uit de regio laten zien.

Van de stamtafel in Gorredijk naar de vergadertafel in Brussel, zo ziet García Hermida-van der Walle de komende maanden voor zich. Naast een druk leven de afgelopen jaren als bibliotheekdirecteur in Hoogeveen en eerder als manager bij Stichting Aap, een organisatie die zich inzet voor het welzijn van dieren, is ze nog altijd vaste gast als vrijwilliger in de lokale voetbalkantine en met regelmaat te vinden in de plaatselijke kroeg.

"Daar hoor je de zorgen die leven, of mensen een huis kunnen vinden, de energierekening wel kunnen betalen en of mensen nog wel mee kunnen komen", aldus García Hermida. "Europa drukt daar een grote stempel op, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen in regio’s als Fryslân dezelfde kansen krijgen als in Amsterdam."

Verliefd op Fryslân
García Hermida-van der Walle groeide op in Madrid, woonde en werkte in Washington en verhuisde naar Fryslân voor de liefde. "Ik werd niet alleen verliefd op een man, maar ook op Fryslân, de Friese taal en het Europese ideaal. Voor mij komen die alle drie samen in Gorredijk. Zonder Europa was ik hier nooit geweest, had ik niet met een Europese beurs in Nederland gestudeerd. Had ik niet door het bos van Beetsterzwaag kunnen lopen met een gevoel van trots voor onze prachtige natuur of mijn kinderen kunnen zien opgroeien met het Spaans, Fries en Nederlands."

In het Europees Parlement hoopt de Gorredijkse Europa slagvaardiger te maken. "Er moet nogal wat veranderen, Europa moet democratischer en dichter bij de mensen. Waar het Fries als moedertaal de taal fan it hert wordt genoemd, is de moedertaal van Europa altijd de taal van samen grote problemen aanpakken geweest," aldus García Hermida-van der Walle. De opkomst van de PVV en soortgelijke partijen overal in Europa baart haar dan ook zorgen. "De Europese Unie brengt ons vrede en banen, Nederland moet zich niet achter de dijken terugtrekken of uit de Europese Unie gaan zoals de PVV wil, maar juist voorop lopen om de EU te veranderen. Samenwerken in plaats van mensen tegen elkaar opzetten."

Brede campagne
Tijdens de vorige Europese verkiezingen was García Hermida-van der Walle ook kandidaat voor D66. Toen stond ze op plek acht en kreeg D66 twee zetels. Destijds toog ze met een brede campagne stad en platteland af om mensen mee te krijgen. Van Fryslân tot Limburg en van Caribisch Nederland tot aan Groningen, overal kreeg ze appjes en belletjes met steun vandaan.

"Iedere regio voegt zoveel toe aan ons land, kijk naar de unieke Friese taal en cultuur. Of naar de Rijksuniversiteit Groningen die zo veel Friese en Europese studenten opleidt. Al die Nederlandse regio’s zijn samen zoveel meer dan de som der delen. Zo is het ook met Europa, we versterken elkaar juist." De definitieve kieslijst van D66 wordt de komende weken vastgesteld door de leden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Picnic-busje belandt op zijkant bij botsing

Picnic-busje belandt op zijkant bij botsing

ondernemend nieuws

Op deze manieren zijn ondernemers bezig met verduurzamen

Op deze manieren zijn ondernemers bezig met verduurzamen

kwijt / misdaad in je straat

Kater Bhodi vermist

Kater Bhodi vermistondernemend nieuws

Wanneer kies je voor een variabel energiecontract?

Wanneer kies je voor een variabel energiecontract?

regionaal nieuws

Scherpe kritiek op gemeente na zinken ark Wide Ie

Scherpe kritiek op gemeente na zinken ark Wide Ie

regionaal nieuws

Politie centreert noordelijke diensten in Drachten

Politie centreert noordelijke diensten in Drachtentech & media

Liet start inschrijving voor finale 2024

Liet start inschrijving voor finale 2024