Logo
Zoeken
Zoeken
0.2 °C

Man ontkent dat hij pooier was van dochter en twee vrouwen

wo 05 oktober 2022 14.05 uur

LEEUWARDEN - Waarom deed zijn dochter aangifte tegen hem? Dat vroeg een 48-jarige man uit Oentsjerk zich dinsdag af toen hij haar verklaring hoorde over hun sex en seksuele uitbuiting. De man had in zijn ogen niets fout gedaan. Hij vond juist dat hij het slachtoffer was.

Zijn 19-jarige dochter kwam in december 2019 (tot juni 2020) bij hem wonen in een huis met één slaapkamer aan de Frisiastate. Van een vader-dochter relatie was geen sprake, wel van sex. "We zijn twee volwassen mensen die een gelijkwaardige relatie hebben." Op een zeker moment kwam er ook een 19-jarig meisje bij ze wonen. Zij sliep op de bank, omdat er verder geen plek was.

Seksuele uitbuiting

Het OM verdenkt de man ervan dat hij sexafspraken regelde en het geld meestal zelf hield. In juridische zin spreekt de rechtspraak van seksuele uitbuiting en mensenhandel. De man was een gewaarschuwd man omdat het OM in Oost Nederland al een onderzoek was gestart naar aanleiding van een aangifte van zijn dochter in 2019.

Ermelo

Precies een jaar eerder huisde hij ook al enige tijd met zijn dochter in een caravan op camping de Hanenberg in Ermelo. Ook de relatie die hij daar kreeg met een andere vrouw was voor hem normaal, "zeker omdat ze boven de 18 jaar waren". "We wilden er wel een tweede meisje bij hebben om ons spelletje uit te breiden", zo zei hij. Ze werd uit een 'beschermd wonen' inrichting gehaald. Hij had haar daarmee geholpen. "We hebben haar beschermd tegen die mannen" zo verklaarde hij verwijsend naar een pooier. De man had met haar sex, ook samen met zijn dochter. Dat er in zijn caravan ook geprostitueerd werd vond hij prima. "Ze wilden zoveel mogelijk sex en orgies hebben en daar kregen ze soms een vergoeding voor."

'Grote regisseur'

Terwijl de man zijn dochter ziet als de grote regisseur verdenkt het OM juist hem ervan de afspraken te regelen. De opbrengsten werden vaak bewaard onder een kleed of een geldkistje. Bijna al het geld zou naar de man gaan en de vrouwen zagen er bijna nooit iets van terug. De man ontkende dat er dwang in het spel was. Omdat de man een enorme schuld had, waren ze in die tijd vooral aan het 'overleven'.

Jeugd

De man groeide op in een gezin met een gewelddadige vader en ook met betrekking tot seksueel gedrag was er geen gezonde situatie. Dat herhaalde zich met zijn dochter. Zij kreeg op elfjarige leeftijd een relatie met haar 16-jarige stiefbroer. Volgens de man hoorde hij dat pas achteraf terwijl zijn dochter bij de politie vertelde dat ze werd gedwongen en dat hij alles wist.

Ruzie

Op 10 november 2018 escaleerde een ruzie en moest de politie eraan te pas komen. De agenten konden geen aanhouding verrichten omdat er alleen twee verhalen van de vader en de dochter waren. De dochter sprak toen wel voor het eerst met een agent over de incest en dat ze 1 tot 10 keer per dag sex had. Ze had sex met hem als hij dat wilde. Dat was de aanleiding voor haar om te vertrekken en aangifte tegen hem te doen.

Oentsjerk

De man kwam na wat omzwervingen in augustus 2019 terecht in de seniorenwoning in Oentsjerk. Hij hield contact met zijn dochter en zocht haar zelfs op toen ze verbleef in zorgboerderij Zonnehoeve in Zeewolde. Op een zeker moment nam hij haar mee naar Friesland.

Rond de jaarwisseling kwam ook de 19-jarige vrouw erbij. De man zou ook haar los hebben geweekt van familie en vrienden. Ze liep aanvankelijk stage en woonde op kamers in Leeuwarden. Door het toedoen van de man stopte ze daar in februari 2020 mee. "Ik was op mijn breekbaarste punt en hij heeft me er ingedauwd." Ook met dit nieuwe meisje had hij sex. Aanvankelijk ontkende hij dat ook maar nadat de politie videobeelden toonde, gaf hij toe dat ze twee keer sex hadden. Ze moest het ook met andere mannen doen.

'Pay-dates'

Net als in Ermelo begonnen de sexdates weer. Het slachtoffer vertelde bij de politie dat ze een pilletje moest nemen om wat losser te worden. Terwijl hij zelf geen drugs gebruikte, gaf hij het wel aan de vrouwen. De politie traceerde 45 klanten en bij 9 werd verder gerechercheerd. De klanten zeiden dat de man alles regelde. Op de vraag waarom de 48-jarige bewoner alles liet gebeuren in zijn huis antwoordde hij: "Ik had me er ver van moeten houden, de eerste keer al nadat ze aangifte had gedaan. Ik heb er geen antwoord op."

Sex bij pomp in Opeinde

Er werden ook sexafspraken op locatie geregeld waaronder in een tankstation aan de Wâldwei bij Opeinde. Zijn dochter verdween met de man in het kantoortje terwijl de man in de shop stond. De klant betaalde 120 euro. Ook was er eens sex in een vrachtauto in Ryptsjerk. De man zei dat zijn dochter kennis zou maken met iemand. De chauffeur betaalde 100 euro. De man herinnerde niets toen de rechtbank hem wees op de chats die hij zelf had met deze chauffeur. Hij zou enkel chauffeur zijn geweest.

Wurggreep

De dochter verklaarde over de sex: "Het is eigenlijk nooit vrijwillig geweest. Ik heb eigenlijk ook nooit geleerd hoe het normaal werkt". Ze wilde van de ene kant aandacht van haar vader. Tijdens de sex met haar vader wurgde hij haar soms totdat ze 'out' ging. Ze verdoofde haarzelf continu met medicijnen. De man liet weten dat het andersom was en dat zij van harde sex hield.

Officier

Officier van justitie Thea Pitstra neemt het de verdachte kwalijk dat hij zijn dochter en de vrouwen misbruikte terwijl ze in een kwetsbare positie verkeerden. Zijn dochter had een drugsprobleem toen ze bij hem introk. Ze kon de sex met haar vader niet weigeren en ze kon geen belangrijke keuzes maken zoals sex met betaling. Hoewel ze zelf ook een aandeel had in alles had de man had gewoon 'nee' moeten zeggen. "De verdachte genoot simpelweg te veel van sex met hem en met anderen."

Voor sex met, en seksuele uitbuiting van, zijn dochter en de andere twee vrouwen, eiste de officier woensdag tegen de 48-jarige man een celstraf van 4 jaar met aftrek van voorarrest (18 maanden red.) en TBS met dwangverpleging. Er is volgens de deskundigen een hoog recidive gevaar.

'Incest is niet straf'

Advocaat Jan Sneep begon zijn verweer over het 'incest met volwassenen'. Dat liep als rode draad door de zaak. "Het blijft moreel maatschappelijk verwerpelijk maar het is simpelweg niet strafbaar." Ook zijn de verklaringen van de dochter in strijd met de waarheid. Mogelijk heeft ze dat gedaan vanwege negatieve reacties over haar relatie met haar vader en de prostitutie.

Sexboerderij in Damwâld

"Alles wat ze zegt moet met een flink pak zout worden genomen omdat alles wat ze zegt, gewoon niet kan..." aldus Sneep. Zo beweerde ze dat ze duizenden klanten had bediend en er een sexboerderij in het buitengebied van Damwâld was waar ze seks had. De politie heeft dit huis nooit kunnen vinden. Ze zou er geblinddoekt heen gereden zijn. Ook kwam de politie in Friesland maar op 45 klanten uit. Sneep verzocht zijn cliënt vrij te spreken. De kwetsbare positie van de vrouwen is in zijn ogen onvoldoende onderbouwd door het OM.

De meervoudige kamer van de Leeuwarder rechtbank doet op 2 november om 13.00 uur uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....