Account
Logo
Zoeken
16.1 °C
Verdachten van reeks inbraken moeten zich voor drie rechters verantwoorden

Verdachten van reeks inbraken moeten zich voor drie rechters verantwoorden

do 25 april 2024, 14.30 uur

LEEUWARDEN - Begin dit jaar werden er in Boelenslaan, Drachten, Frieschepalen, Rottevalle, Ureterp regelmatig inbraken en diefstallen gepleegd. De politierechter heeft donderdag de strafzaak tegen een 27-jarige man die wordt gelinkt aan een reeks diefstallen en inbraken doorverwezen naar de meervoudige kamer.

Witwassen van dure kleding

De verdachte stond terecht omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij drie inbraken en diefstallen in Frieschepalen, in de nacht van 28 op 29 januari. Ook zou hij op 28 januari hebben ingebroken in een woning aan de Feart in Ureterp. De man wordt ook witwassen van -dure kleding en voorwerpen als zonnebrillen en koptelefoons - verweten. In één van de zaken waren dure jassen van een waslijn gestolen.

In Ureterp op heterdaad betrapt

Begin dit jaar waren er veel woninginbraken, autokraken en diefstallen in het gebied rond Drachten, zoals ook in Rottevalle en Boelenslaan. De 27-jarige en een 39 jaar oude medeverdachte werden in de nacht van 30 januari aangehouden, nadat ze bij een inbraak in Ureterp door bewoners op heterdaad waren betrapt. Na een korte achtervolging werden de mannen door de politie in de kraag gevat.

Hogere straf dan een jaar cel

Beide mannen woonden destijds nog in Drachten. De medeverdachte moet in juni voor de meervoudige kamer verschijnen. Omdat de kans bestaat dat de jongste verdachte een hogere straf zal krijgen dan wat een politierechter maximaal mag opleggen - een gevangenisstraf van een jaar - verwees de rechter de zaak door naar de meervoudige kamer, waar de zaak door drie rechters zal worden behandeld.

Twee confrontaties met bewoners

Behalve dat er voor woninginbraken hoge straffen worden opgelegd, woog de rechter ook mee dat er tot twee keer toe ook in Frieschepalen gebeurde dat - een confrontatie is geweest tussen de inbrekers en bewoners. De zaak van de 27-jarige verdachte zal waarschijnlijk in augustus worden behandeld.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
Poll: Zijn de schrikhekken effectief voor een veilige rotonde voor fietsers?

Ja  
24.6%
Nee  
75.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!
tech & media

Recordaantal bezoekers op WâldNet door wolkbreuk

Recordaantal bezoekers op WâldNet door wolkbreuk