16 °C

Vogelhandelaren krijgen boetes voor 'wilde' vogels

ma 14 juni 2021 15.30 uur

LEEUWARDEN - Twee vogelhandelaren uit Twijzelerheide en Kollumerzwaag zijn maandag door de economische politierechter veroordeeld tot geldboetes. Zij kregen de straf voor het voorhanden hebben van 'wilde' vogels, zoals bijeneters, scharrelaars, strandlopers en oeverlopers.

Vogels zelf gekweekt

Een 33-jarige inwoner van Twijzelerheide kreeg een boete van 250 euro plus 250 euro voorwaardelijk. De Kollumerzwaagster (36) moet 1000 euro betalen, de rechter legde aan hem nog eens 1000 euro voorwaardelijk op. Vogelhandelaren mogen alleen vogels die in het wild voorkomen houden als ze kunnen aantonen dat ze de vogels zelf hebben gekweekt.

Dossier 'Huismus’

Dat kan door middel van pootringen, die tot een paar dagen na de geboorte aangebracht kunnen worden. De eigenaar van de vogels moet zelf bewijzen dat hij de dieren heeft gekweekt. De namen van de verdachten doken op in een veel groter onderzoek naar illegale vogelhandel, genaamd dossier 'Huismus’.

Overdracht van scharrelaars

De Kollumerzwaagster werd in augustus 2019 aangehouden op Schiphol bij de overdracht van vier scharrelaars. Twee scharrelaars waren te herleiden naar de Twijzelerheidster.
Die kon niet aantonen dat hij de vogels zelf had gekweekt, constateerde de rechter. Op de tenlastelegging van de andere verdachte stonden meer vogels.

Oude zaken

De rechter sprak hem vrij van een deel van de beschuldigingen. Hij werd wel veroordeeld voor het voorhanden hebben van de twee scharrelaars, twee strandlopers en twaalf oeverlopers. De rechter hield er rekening mee dat de zaken oud waren. Beide verdachten zijn eerder veroordeeld.

Vogels in de vriezer

De Kollumerzwaagster kreeg in juni vorig jaar, ook van de economische politierechter, een boete van 400 euro omdat hij vijf dode vogels die hij niet mocht hebben in de vriezer had liggen. Het ging onder meer om een geprepareerde ijsvogel een havik en een ransuil. De man uit Twijzelerheide kreeg in 2009 een rechterlijke boete omdat hij zeven ijsvogels had. De ijsvogel is een beschermde vogelsoort.

 

Regionaal nieuws