13 °C

Politie onderschept berichtenverkeer criminelen

di 08 juni 2021 11.00 uur

LEEUWARDEN - Een grootschalige internationale operatie (Trojan Shield) heeft de politie tot in detail inzicht gegeven op de versleutelde communicatie van criminele organisaties. Dat heeft de politie dinsdag bekend gemaakt.

Op basis van de informatie uit de onderschepte berichten vonden de afgelopen weken in verschillende landen acties plaats. Zo hield de politie in Nederland tot nu toe 49 verdachten aan, werden 25 drugslocaties (productie-, opslag- en tableerlocaties) opgerold en nam de politie onder andere grote hoeveelheden drugs, 8 vuurwapens en ruim 2,3 miljoen euro in beslag.

Bij een reeks politieacties zijn maandag in Nederland aanhoudingen verricht en doorzoekingen gedaan. Vanaf oktober 2019 werd in deze operatie op grote schaal berichtenverkeer van criminelen onderschept en meegelezen. Dit gebeurde via de cryptocommunicatiedienst ANOM, die overheidsdiensten zelf ontwikkelden en beheerden. De Australische politie (AFP) en de FBI namen hierin het voortouw.

16 landen

Binnen operatie Trojan Shield was een prominente rol weggelegd voor FBI, AFP, de Zweedse politie en de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie. Zij werkten nauw met elkaar samen. In totaal namen aan deze operatie 16 landen deel. Miljoenen berichten van criminele groepen werden onderschept en vervolgens geanalyseerd en geduid aan de hand van gespecialiseerde software.

Via ANOM werd in minstens 45 verschillende talen gecommuniceerd over zaken als de handel in drugs, wapens, munitie en explosieven, ram- en plofkraken, gewapende overvallen en, niet in de laatste plaats, liquidaties. De meeste berichten waren in het Nederlands, Duits en Zweeds.

Blind vertrouwen in cryptocommunicatie

Criminelen waren in de veronderstelling dat de dienst veilig was en prezen het onderling aan als hét platform waarvan je gebruik moest maken, omdat het absoluut betrouwbaar zou zijn. Niets bleek minder waar.

Technisch hoogstandje

Voor deze grootschalige operatie ontwikkelde de Landelijke Eenheid innovatieve software waarmee miljoenen berichten kunnen worden geanalyseerd en geduid. Deze software werd beschikbaar gesteld aan Europol, zodat deze dienst de data kon analyseren. De uitkomsten stelde Europol beschikbaar aan andere landen.

Identificatie criminele gebruikers

Bij dit onderzoek lag de focus van de Landelijke Eenheid op het identificeren van de criminele gebruikers met behulp van gespecialiseerde software. "Hierdoor krijgen we steeds meer zicht op de bodem van de vijver van de internationale, zware georganiseerde criminaliteit. We zien steeds meer verbanden en hebben criminele netwerken nu nog scherper in beeld. De miljoenen onderschepte berichten zijn een verrijking voor de schat aan informatie die we al hadden verzameld in de onderzoeken naar Encrochat en Sky ECC."

"Het bewijs voor talloze lopende onderzoeken op het gebied van ondermijnende criminaliteit stapelt zich op en wordt sterker. We konden zware misdrijven voorkomen met informatie uit de berichten én er ligt immens veel informatie over zware georganiseerde criminaliteit waar de politie nog niet van af wist", aldus Jannine van den Berg, politiechef Landelijke Eenheid.

Operatie Trojan Shield is volgens de politie een ongekende klap voor criminelen over de hele wereld. De politie zoekt steeds weer nieuwe, innovatieve manieren om criminelen een stap voor te zijn.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws