18,3 °C

Vrouw (85) opgelicht door verkoper pannensets

ma 03 mei 2021 15.45 uur

LEEUWARDEN -

Vier pannensets, twee setjes messen en een stofzuiger voor 12,50 euro, dat leek een 85-jarige inwoonster van Opeinde een prima koop. De deal werd haar aangeboden door een 29-jarige inwoner van het Drentse Huis ter Heide. Die werd maandag door politierechter Thijs Hoekstra veroordeeld wegens oplichting.

Pannensets voor 12,50 euro

De vrouw had aangifte gedaan nadat ze ontdekte dat er 1250 euro van haar bankrekening was afgeschreven en geen 12 euro 50, waarover ze tegen de politie had gezegd dat ze zeker wist dat de verdachte de pannensets voor dat bedrag had aangeboden. De 12,50 euro zou in eerste instantie ook zijn ingetikt op de pinautomaat. Maar de eerste pintransactie was mislukt, waarna er een tweede poging nodig was.

In de haast verkeerde bedrag opgeschreven

De verdachte was zich van geen kwaad bewust. Hij zou de vrouw, naast de pinbon, zelfs nog een factuur hebben gegeven. Dat bonnetje zat in het dossier, maar daar stond niet veel op. Behalve het bedrag en dat was volgens de rechter duidelijk leesbaar als 12, 50 euro. Volgens de verdachte had hij waarschijnlijk in de haast het verkeerde bedrag opgeschreven.

Geen gegevens achtergelaten

Hij zou tegen de vrouw hebben gezegd dat zij voor de pannensets alleen de BTW hoefde te betalen. De rechter had uitgerekend dat de sets dan, uitgaande van 20 procent BTW, in totaal 7500 euro waard moesten zijn. De man had na de koop verder geen gegevens achtergelaten. Ook daar had hij een verhaal bij: als de klanten de spullen wilden retourneren, kon dat via de groothandel. “Maar u bent de verkoper”, merkte de rechter op.

Meldingen van soortgelijke transacties

De politie moest nogal wat moeite doen om achter de identiteit van de man te komen. Dat lukte door via de ING Bank de gegevens te achterhalen van het bankrekeningnummer waarop het geld terecht was gekomen. De verdachte had een blanco strafblad, maar de politie was wel een aantal meldingen van soortgelijke transacties tegengekomen. In augustus vorig jaar was er onder dwang van de politie een aankoop teruggedraaid.

“Heb gewoon eerlijke dingen gedaan”

De verdachte zei zelf dat hij in alle oprechtheid had gehandeld. “Ik heb gewoon eerlijke dingen gedaan”. De rechter keek er anders tegenaan. Hoekstra oordeelde dat er wel degelijk sprake was van oplichting. “Ik heb geen reden om te twijfelen aan het verhaal van het slachtoffer”, aldus de rechter. Hij veroordeelde de man tot een werkstraf van 80 uur. De Drent moet aan het slachtoffer 1237,50 euro betalen: dat is het bedrag dat de vrouw daadwerkelijk heeft betaald, met aftrek van de twaalfenhalve euro die ze dacht te moeten betalen.

 

Regionaal nieuws

18,3 °C

9 inbraken

7 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.