10,4 °C

Schets van het zonnepark

Drijvende zonnepanelen in zandwinput bijna een feit

vr 05 maart 2021 14.13 uur

JISTRUM - Als de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel deze maand akkoord gaat, dan zal de voormalige zandwinput Skûlenboarch binnenkort gevuld worden met drijvende zonnepanelen. Het zonnepark wordt voor 50% eigendom van de buurdorpen waarbij ook inkomsten in de regio blijven. Tevens moet 'natuur en recreatie' een 'boost' krijgen. Hierbij valt te denken aan een MBT en bootcamp-parcours, een visoever en een wandelroute. Het strandje blijft zoals die is.

Omdat het gebied voor het grootste gedeelte in Tytsjerksteradiel ligt, heeft deze raad de mogelijkheid gekregen om zich uit te spreken over het plan. Het gemeentebestuur van buurgemeente Achtkarspelen gaf eerder al een positief advies.

Het plan moet worden gerealiseerd door Enerzjyk Skûlenboarch BV, een samenwerkingsverband van vier noordelijke ondernemers. Het project levert een aanzienlijke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. Het vermogen van het zonnepark is naar verwachting zo'n 30 MegaWatt (MWp), verdeeld over de twee gemeentes. Ongeveer de helft daarvan (15 MWp oftewel 54 TeraJoule, TJ) kan worden toegeschreven aan Tytsjerksteradiel.

Ter vergelijking: het zonnepark Garyp heeft een vermogen van 5 MWp (18 TJ) en de zonnepanelen bij de Centrale van Burgum hebben ook zo’n 5 MWp (18 TJ) aan vermogen. De ambitie van de gemeente is om in 2040 600 TJ duurzaam opgewekt te hebben, gelijk aan het stroomverbruik van de woningen en mobiliteit in de gemeente.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 25 september

Jaarlijkse fruitdag bij de Spitkeet