Account
Logo
Zoeken
6.1 °C
3 jaar cel en behandeling voor neersteken agent
Foto: Noordernieuws |  Toen de verdachte dreigend op de andere politieman afkwam, schoot die hem neer

3 jaar cel en behandeling voor neersteken agent

do 22 oktober 2020, 14.12 uur

LEEUWARDEN - De Drachtster (53) die op 1 maart in zijn woning aan de Nachtegaalstraat in Drachten een agent neerstak en door een andere agent werd neergeschoten, is wegens bedreiging en poging doodslag veroordeeld tot drie jaar cel. Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf jaar geëist.

Snelle behandeling
Het OM eiste een ‘kale’ gevangenisstraf, zonder enige vorm van behandeling. De rechtbank vindt het belangrijk dat de Drachtster wel wordt behandeld en zo snel mogelijk. Daar stond hij ook voor open. Twee psychiaters constateerden een persoonlijkheidsstoornis met borderline en narcistische en anti-sociale trekken. Ook is er een stoornis op het gebied van alcohol- en drugsgebruik. Op de avond van het incident was de man onder invloed van amfetamine (speed) en drank.

Verdachte was depressief
De politie kwam bij de Drachtster aan huis nadat de echtgenote melding had gedaan van huiselijk geweld. Toen de agenten de woonkamer betraden, lag de verdachte op de bank met een mes op de keel. Later verklaarde hij dat hij moed verzamelde om zelfmoord te plegen. De agenten hadden van de echtgenote al gehoord dat hij suïcidaal was. Hij was al langere tijd depressief, een week voor het schietincident had hij een zelfmoordpoging ondernomen.

Mes in de schouder
Om te voorkomen dat de Drachtster zichzelf iets aan zou doen, bespoot een van de agenten hem met pepperspray. Het pepperen had een averechts effect: de Drachtster sprong op de agent af en stak hem met een mes in de schouder. Toen de verdachte dreigend op de andere politieman afkwam, schoot die hem neer. In de proeftijd van drie jaar mag hij geen middelen gebruiken. Hij heeft in een brief aan de agenten zijn excuus aangeboden. De agent die werd neergestoken krijgt 3500 euro smartengeld. Hij moest in therapie om alles te verwerken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
77.5%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.1%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381