Logo
Zoeken
Zoeken
7.7 °C

'Misstanden kunstgras via aanbesteding voorkomen'

do 18 oktober 2018 11.49 uur

ROTTEVALLE - De gemeente Smallingerland probeert bij de aanbesteding van het vervangen van kunstgrasvelden vast te leggen dat het afgeschreven materiaal wordt hergebruikt. Dit gaf wethouder Roel Haverkort aan naar aanleiding van vragen van het CDA over het afvoeren van kunstgrasvelden. Onderzoeksprogramma Zembla ontdekte misstanden bij de opslag van het materiaal bij de twee gespecialiseerde bedrijven.

CDA-raadslid Karin van der Velde had in de gemeenteraad al eerder vragen over het onderwerp gesteld, maar zij vond de antwoorden die ze kreeg onvoldoende. ,,Wij zijn mede-verantwoordelijk voor duurzaamheid en gezondheid. Wij willen weten waar onze kunstgrasvelden zijn gebleven.”

Haverkort verklaarde dat er inmiddels een zevental kunstgrasvelden is vervangen. Twee daarvan bij een bedrijf, dat inmiddels niet meer bestaat. De overige velden zijn naar Vink Holding in Barneveld gegaan, één van de twee Nederlandse bedrijven die er in gespecialiseerd is. Uit de reportage van Zembla bleek volgens Haverkort dat dat bedrijf zich qua milieuvergunningen ,,niet helemaal aan de wet houdt.” ,,Maar dat is ook bekend bij de overheden. Onze verantwoordelijkheid gaat niet zo ver.”

Ondanks dat het misschien feitelijk niet de taak is van Smallingerland, denkt Haverkort wel dat er via de aanbesteding wellicht misstanden met haar kunstgrasvelden kunnen worden voorkomen. ,,Die ruimte en rol heeft dit college.” Het eerst volgende veld dat moet worden vervangen is dat van de korfbalclub in Rottevalle. ,,Op deze manier hopen we dat de kunstgrasvelden op correcte wijze worden gerecycled. Het is geen garantie, maar zo zouden we kunnen eisen om de verwerkte producten op een andere manier terug te laten komen. Dat kan ik doen.”

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....