Account
Logo
Zoeken
7.1 °C
Directeur verzekeraar verduisterde half miljoen
De fraude werd in september 2015 ontdekt door een medewerker van De Noordelinge

Directeur verzekeraar verduisterde half miljoen

ma 13 november 2017, 15.50 uur

LEEUWARDEN - Tegen de voormalige directievoorzitter van verzekeraar De Noordelinge is maandag wegens oplichting een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist. De verdachte, 49 jaar en momenteel woonachtig in Grou, heeft in ongeveer vijf jaar tijd meer dan 560.000 euro aan verzekeringsgeld verduisterd. Hij deed dat door afgesloten schadedossiers te heropenen en daar nieuwe schadebedragen aan toe te voegen. Die bedragen maakte hij over naar zijn eigen bankrekening.

Overboekingen
De fraude werd in september 2015 ontdekt door een medewerker van De Noordelinge. Die ontdekte dat de 'nieuwe' dossiers net even een ander nummer hadden dan de oude dossiers. De verdachte werd op staande voet ontslagen. Hij heeft in de loop der jaren 54 keer dit soort overboekingen gedaan. Het begon met relatief kleine bedragen, maar het werd steeds meer. Als het bedrag op zijn privérekening te hoog werd, boekte hij geld door naar zijn spaarrekening.

Woningen onder water
'Het had te maken met de wanhoop in mijn hoofd', zei de Grouster, als antwoord op vraag naar de achtergrond van de fraude. 'Ik was wanhopig, ik was eenzaam en ik was jarenlang niet mijzelf', zei hij. Tegen de politie had hij gezegd dat hij zichzelf steeds meer kwijt was geraakt in zijn werk. Hij is momenteel in therapie om helder te krijgen wat hem bezielde. Hij had ook te maken met een restschuld op twee woningen, die qua hypotheek 'onder water' stonden. Maar hij plukte er ook de vruchten van, constateerde rechtbankvoorzitter Bert Dölle.

Crimineel geld
'Ondanks alle ellende leefde u er ook goed van', merkte Dölle op. De verdachte is alles kwijt. Zijn huwelijk liep op de klippen, hij doet nu schoonmaakwerk, loopt een krantenwijk en woont anti-kraak. Al zijn bezittingen zijn verkocht, met de opbrengst is zo'n 290.000 euro afgelost. Er is een afbetalingsregeling getroffen, maar die gaat pas in als hij meer dan 2000 euro in de maand verdient. Hij verdient nu iets minder dan de helft. Officier van justitie Marco van den Broek verzocht de rechtbank om de resterende 275.000 euro te beschouwen als crimineel verkregen geld en de verdachte te verplichten dat bedrag aan de Staat te betalen.

De Leeuwarder rechtbank doet op 27 november uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Lancaster Expositie heropent in Earnewâld

Lancaster Expositie heropent in Earnewâld

regionaal nieuws

Orthodoxe Paasviering in Alde Wite Buitenpost

Orthodoxe Paasviering in Alde Wite Buitenpost



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
77.9%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.1%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie