Account
Logo
Zoeken
13.8 °C

Eastermar wint 'slach om 'e brêche'

ma 3 november 2014, 16.50 uur

JISTRUM - Een week minus één dag nadat de wintertijd in Nederland in was gegaan mochten de mannen van trainer Nico den Heijer het opnemen tegen de strijders van trainer Eric Boersma. Eastermar had de puntenpakflow te pakken, sinds 13 september werd niet meer verloren. Jistrum daarentegen had die flow niet bij de lurven weten te krijgen, het had sinds diezelfde dertiende van september alleen nog maar weten te verliezen.

De twee ploegen stonden begin dit seizoen op hetzelfde veld ook tegenover elkaar, het betrof hier een bekerwedstrijd die met 1-4 door Eastermar gewonnen werd, de doelpunten werden gedeeld door Pieter Sikkema en Rienk Wind, laatstgenoemde zou in de herkansing echter ontbreken wegens eilandverplichtingen.

Trainer Eric Boersma van VVE had dit weekend bijna dezelfde spelers als een week tevoren tot zijn beschikking, alleen de van zijn dikke teen genezen aangewezen aanvoerder Tsjalling van Dijk werd ingewisseld voor Eddie Wedzinga, die met zijn bandje “Fanfare Joost Wiersma” aan het oefenen was in café de Phoenix gelegen in precies hetzelfde Jistrum als zijn Teammakkers een voetbalwedstrijd af mochten werken. Eddie bespeelt in dit gezelschap de “Kuttepiel”, een instrument dat zijn bekendheid vooral aan het beroemde duo Pigmeat te danken heeft.

Omdat Tsjalling van Dijk pas hersteld was van zijn lelijke teen, Albert Brouwer net was thuisgekomen van zijn tripje naar Timboektoe en Thomas van Holsteijn vorige week zo goed inviel, dus dit vandaag waarschijnlijk wel weer zou doen mochten deze drie op de bank plaatsnemen.

In de basis maakte keeper Gjalt Veenstra zijn rentree onder de lat, voor hem stond Jurryt Jonkman die, net als een week tevoren, de deze week extra pikante groen-witte aanvoerdersband mocht dragen. Linksback maakte Mark de Vries zijn basisrentree, Stefan Brouwer schoof naar het midden en broerlief Richard Brouwer mocht op zijn vertrouwde stekkie plaatsnemen: rechtsachter.

Op het middenveld ruilden Jille van de Wal en Sander Smedema van plaats, zodat laatst genoemde in het centrum kwam en Jille op de flank, Stefan Erwin speelde weer op “6” en Pieter Sikkema kreeg de linkerflank tot zijn beschikking.

Kees Schotanus, bekend om zijn slaapproblemen en penalty's, mocht helemaal voorin staan.

Nadat de plaatselijke vrouwelijke pupil van de week (Anouk Hofstra) na een sublieme rush de bal tegen de touwen joeg mocht Jistrum aftrappen, dit mocht omdat Jurryt Jonkman de toss had gewonnen, een overwinning die hem een stevige reprimande van Kees Schotanus opleverde.

De eerste helft begon rommelig, Eastermar was wel van plan om de tegenstander meteen onder druk te zetten maar het gebeurde eerder plichtmatig dan met volle overtuiging, Jistrum wist dan ook overeind te blijven en kwam er zelfs zo nu en dan middels een aanval over de flanken uit.

Een van deze aanvallen leidde in de 11e minuut tot een hoge voorzet vanaf rechts, de bal waaide naar randje 16 maar keeper Gjalt Veenstra vond het gevaarlijk genoeg om heen te klauteren, hij sprong over de hoofden van Stefan Brouwer en diens tegenstander, sloeg de bal weg en bedacht zich op dat moment dat hij ook weer naar beneden moest, een reis die pijnlijk eindigde.

Grensrechter Johannes van Eastermar dook plotseling achter de reclameborden omdat hij een kudde losgeslagen barchjes in volle aanval vermoedde te horen, het was echter keeper Gjalt die het uitschreeuwde van de pijn. Gevreesd werd voor een schouder uit de kom en dus was het einde wedstrijd voor Veenstra.

Dit betekende dat Albert Brouwer de handschoenen aan mocht trekken, hij was na Gjalt uiteraard eerste keus omdat hij verreweg de meeste ervaring had met vliegen.

Na dit ongemakkelijke moment waren de Eastermarders toch even uit hun doen, ze waren ongerust over hun eerste keeper en wisten mede hierdoor de wedstrijd niet helemaal in handen te krijgen.

De Jistrumers roken hun kans en ze zorgden er dan ook snel voor dat ze een corner versierden.
Deze hoekschop werd teruggespeeld, heel Eastermar werd de 16 uitgestuurd door hun aanvoerder evenals hun keeper, er bleven echter twee verstekelingen achter die het buitenspel van zo'n 4 Jistrumers teniet deden, 1 van de groen-witten wist de bal rakelings langs Albert Brouwer te bonjouren: 1-0!

Hierna was het voor de Eastermarders zaak zich te herpakken, de koppen moesten omhoog en een bepaald vloekwoord moest in de beulich opgeroepen worden. Of dit ook lukte laat ik in het midden maar het was pas in de 36e minuut tot er verandering in de stand kwam.
De op papier linksvoor spelende Sikkema wist aan de rechterkant van de vijandelijke 16 een vrije trap te veroveren, de bal werd opgeëist door de zoon van Molle Heidbuurt en snoeihard in de linker benedenhoek getrapt door Harm Tseard Heidbuurt: 1-1!

Vlak na deze opsteker kregen de broekophâlders andermaal met een tegenslag te maken, Jille van der Wal verstapte zich en moet zich laten vervangen. Voor hem kwam Thomas van Holsteijn (bijnaam “de machinist”,de oorsprong van deze naam is te vinden in de nu in de bioscoop draaiende film “Fury”) het veld in.

Ondanks dat VVE na de 1-1 wat beter in de wedstrijd was gekomen werd er gerust met de paalstand.

In de rust kregen de geel blauwe mijnheren te horen dat ze vooral tegen zichzelf voetbalden, teveel foute keuzes werden gemaakt en de ruimtes te weinig benut. Dit zou uiteraard beter moeten en dat werd dan ook plechtig beloofd.
Ook kwam Jille nog even vertellen dat hij inlichtingen had verzameld bij een plaatselijke verloskundige en dat zijn knie niet gekoeld maar verhit moest worden. Een bezigheid waar verzorger Bouwe Boersma zijn handen absoluut niet aan wilde branden.

De 2e helft was voornamelijk eenrichtingsverkeer richting het Jistrumse doel, de plaatselijke mannschaft verdedigde met man en macht zodat er na de wedstrijd minstens een puntje te vieren viel met de altijd goedlachse Grutte Geart als muzikaal slotakkoord in de kantine.

Alle kansen die Eastermar wist te creëren, veelal middels het slanke edoch gespierde en vooral behendige onderstel van invaller Thomas van Holsteijn, waren echter niet besteed aan Kees Schotanus en Pieter Sikkema. Sikkema ontpopte zich, samen met de vlagger van Jistrum, uiteindelijk tot de opper kansen-misser van deze zomerse winternamiddag.

Tussen deze kansen door wist Jistrum zowaar nog een aantal keer gevaarlijk te worden, eenmaal was het gelegenheidskeeper Albert Brouwer die knap redding bracht en de tweede keer was het de lat die precies laag genoeg hing om de bal tegen te houden. De derde keer hing het hoofd van Stefan Erwin Venema in de lucht om de klap op te vangen, het was Jistrum speler Gijsbert Nicolai die Venema vol tegen zijn bakkes kopte, een actie die leidde tot een fikse hoofdwond. Met wat wonder vaseline van Bouwe Boersma kon er gelukkig gewoon doorgespeeld worden.

Er werd gesproken over de 84e minuut toen Eastermar wederom een vrije trap kreeg, ditmaal tegen de rechter zijlijn aan. Sander Smedema, die onder de ogen van zijn moeder niet de allerbeste wedstrijd uit zijn VVE carrière afwerkte nam de bal op de rechterpantoffel, verraste alles en iedereen door deze perfect te raken en strak naar de rechterpaal te sturen, waar de bal vlak voorbij de plaatselijke keeper op Thomas van Holsteijn zijn blonde manen belandde, 1-2 door de machinist!

Dit was tevens de eindstand, en zo wist Eastermar met de hakken over de sloot de drie punten in de tas te punteren.

Zo staat Eastermar na de dramatische seizoenstart “netjes” op plek drie, 1 punt achter Noordbergum en maar liefst 8 punten achter het onoverwinnelijke team uit Wijnjewoude: ODV.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws








Poll: Is het een gemeentelijke taak om subsidie te verlenen aan Pride-boten?

Ja  
8.7%
Nee  
91.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Verzoek tot handhaven bij Kallemooi op Schiermonnikoog

Verzoek tot handhaven bij Kallemooi op Schiermonnikoog