Account
Logo
Zoeken
7.5 °C
Foto: Geert Huisman

Ideale omstandigheden bij Paardendagen Garyp

zo 21 juli 2013, 10.15 uur

GARYP - Sumarreheide- Beter kun je het als organsiatie van een buitensportevenement nauwelijks treffen. “Hjir wiene wy ek wol oan ta”, aldus Paardendagen-voorzitter Sietse de Boer, “wy binne hjir foarich jier sawat weireint, mar dizze kear liket it derop dat wy it treffe.” Dat was bijna een understatement, want de omstandigheden waren vrijwel ideaal met prachtig weer , een prima geprepareerde concoursterrein, een prima organisatie en een uitgebreide deelnemerslijst. De Paardendagen zijn vanwege het brede scala aan activiteiten verdeeld over drie dagen.

De eerste dag, de donderdag, stond in het teken van de keuringen van Fries paarden, een onderdeel dat niet alleen de kenners aanspreekt, maar ook de ‘losse’ toeschouwers. Want het blijft een schitterend gezicht, soms zelfs hilarisch als ‘de fôle’ voor zichzelf begint en zich niets aantrekt van het protocol. Maar de merrie en in veel gevallen het veulen met elkaar in draf door de ring te zien gaan blijft een fabuleus gezicht, ook als je geen kenner bent. ’s Middags waren er dressuurwedstrijden voor zowel beginners als gevorderden. De vrijdag had als hoogtepunt, niet zozeer programmatisch, maar wel voor de vele toeschouwers, een ponykeuring. Dat is een fenomeen op Sumarreheide, vooral ook omdat de pony’s, in alle maten, van A tot E, worden voorgebracht door jonge en soms héél jonge, kinderen. Een schitterend gezicht en omdat het vrijdag prachtig weer was, kreeg deze keuring ook nog eens een extra dimensie. Voeg daarbij dat de spreekstalmeester een liefhebber én een kenner is, en het plaatje is compleet.

Later op de dag werden de pony’ ook nog eens onder zadel gepresenteerd waarbij een aantal ruiters en amazones ludiek verkleed waren. En dan waren daar natuurlijk de aanspanningen, de pony’s voor de kar en ook daar waren prachtige creaties te bewonderen, zoals de goedheiligman compleet met mijter en een heuse ZZP-Piet, die weliswaar op de arm van de begeleidende vader zat, maar dat mocht de pret niet druk en de illusie verstoren. Al met al was de ponyrubriek opnieuw een hoogtepunt van deze dag, die verder met name gevuld was met ‘bruin’ voor de kar of voor de spider. Prachtig aangeklede dames, stemmige geklede heren, prachtige paarden en dat bij prachtig weer, nee dan kan zo’n paardendag niet meer stuk. De zaterdag kleurt traditiegetrouw zwart op Sumarreheide en dat betekent dat de Friezen de hoofdrol vervullen. Voor de sjees, als enkel- of dubbelspan, gereden door ‘manlju en froulju’. ‘Gouden earizers’ die blinken en schitteren in de volop schijnende zon, enthousiast publiek dat al deze pracht en praal ook nog eens gratis kan bekijken. Een majestueuze mix van nostalgie, folkore en topsport!

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Lancaster Expositie heropent in Earnewâld

Lancaster Expositie heropent in Earnewâld

regionaal nieuws

Orthodoxe Paasviering in Alde Wite Buitenpost

Orthodoxe Paasviering in Alde Wite Buitenpost



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
77.9%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381