15,4 °C

Liever toeristenbelasting dan kaart

do 14 april 2011 10.25 uur

DOKKUM -

Toeristen die de regio Dokkum bezoeken hebben liever toeristenbelasting, dan een gastenkaart. Dat is een van de conclusies die afgelopen woensdagavond werd gepresenteerd aan de raadscommissie Grondgebied van de gemeente Dongeradeel. Algemeen Belang Dongeradeel stelde ruim anderhalf jaar geleden voor om zelf een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden die een gastenkaart de gemeente kon bieden. Twee studenten van de NHL presenteerden de uitkomsten van dat onderzoek naar het draagvlak van een toeristenkaart aan de commissie.

Twee studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Julia Harteveld en Laura Sannes, voerden het onderzoek voor Algemeen Belang Dongeradeel uit. Na 17 interviews met ondernemers uit de toeristenbranche en 60 enquêtes die door toeristen werden ingevuld, kwamen ze tot de conclusie dat er voor een gastenkaart onvoldoende draagvlak is. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat toeristen geen idee hebben wat ze aan belasting betalen. Dit wordt geschat op gemiddeld €1,08, terwijl in de gemeente Dongeradeel nog maar €0,55 per overnachting wordt geïnd.

Een gastenkaart zoals de fractie van Algemeen Belang Dongeradeel die voorstelde kan op onvoldoende draagvlak rekenen. Ze doen nog wel een aanbeveling. Wat hen betreft zou de toeristenbelasting in de gemeente naar een euro per persoon per nacht kunnen. Dat voornemen heeft de gemeente Dongeradeel zelf inmiddels ook.

 

Regionaal nieuws

15,4 °C

8 inbraken

8 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.