Account
Logo
Zoeken
8.1 °C

Aquaduct bij Dokkum heeft voorkeur

za 5 juni 2010, 15.40 uur

DOKKUM - Het college van de gemeente Dongeradeel geeft de voorkeur aan de variant van de Westelijke rondweg bij Dokkum waarin een aquaduct is opgenomen. Dat voorstel werd woensdagavond ook aan de raadscommissie Grondgebied van de gemeente Dongeradeel voorgelegd. Door een aquaduct aan te leggen, blijft de doorstroming van de nieuwe weg gegarandeerd. De commissieleden zijn vooral benieuwd naar de uitkomsten van de maatschappelijke kosten en batenanalyse. Uit die analyse moet blijken wat de opbrengsten van de nieuwe rondweg zijn. Er is ook een alternatief tracé. Dat gaat uit van een beweegbare brug en ligt ook dichter bij de stad.

Tijdens de raadscommissie kwamen er ook kritische geluiden vanuit een andere hoek. Het dorpsbelang van Hiaure is namelijk bang dat de nieuwe weg meer sluipverkeer door het kleine dorpje zal gaan opleveren. Volgens de Hiausters is er in het onderzoek naar de verkeerseffecten van de weg een verkeerd verkeersmodel gebruikt. In dat model wordt er vanuit gegaan dat er door het dorp met 60 kilometer per uur wordt gereden. Dat is niet juist, zeggen de inwoners. In de praktijk wordt er namelijk al snel 80 kilometer per uur gereden en daardoor zou het sluipverkeer als gevolg van de aanleg van de Westelijke rondweg wel eens heel anders uit kunnen pakken dan voorspeld.

De totale kosten van de weg worden op dit moment op ruim 30 miljoen euro geschat. Het aquaduct is verantwoordelijk voor een derde deel van het budget (10 miljoen euro). De voorbereiding van de plannen is voor een deel afgerond. Eind dit jaar zal er duidelijkheid zijn over de bijdrage van de provincie. Als de gemeenteraad op 17 juni aanstaande akkoord gaat met het voorkeurstracé en met het opstellen van een maatschappelijke kosten- en baten analyse, kunnen er in het begin van 2011 verdere concrete stappen met betrekking tot de weg worden genomen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Lancaster Expositie heropent in Earnewâld

Lancaster Expositie heropent in Earnewâld

regionaal nieuws

Orthodoxe Paasviering in Alde Wite Buitenpost

Orthodoxe Paasviering in Alde Wite Buitenpost




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
78.3%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
18.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie