Account
Logo
Zoeken
17.1 °C
Celstraf voor stalker (49) die ook Reclassering stalkte
© WâldNet

Celstraf voor stalker (49) die ook Reclassering stalkte

ma 27 mei 2024, 14.20 uur

LEEUWARDEN - Een 49-jarige man moet een maand de cel in omdat hij een medewerkster van de Reclassering had lastiggevallen met onder andere 450 appjes. De politierechter veroordeelde de man uit Drachten tot een celstraf van één maand.

Het betrof de 'ten uitvoerlegging' van een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf. De man was al veroordeeld voor het stalken, bedreigen en mishandelen van zijn ex-vrouw. Dat gebeurde in de periode eind 2022 en begin 2023.

Hoewel de Drachtster de opgelegde taakstraf had voltooid, stond er ook nog één maand celstraf open als hij opnieuw de fout in zou gaan. En dat deed hij. Hij belaagde een medewerkster van de Reclassering met onder andere 450 appjes.

Donkere winter

"Ik ben er heel lang niet goed bij geweest met mijn hoofd en ik zat zo vol. De hele winter heb ik alleen gezeten en ik wist niet meer wat ik moest," zei hij maandag bij de politierechter. "Het was moeilijk om alles op orde te houden en alleen te doen."

Terwijl de man het gevoel had dat hij in de steek was gelaten, liet de Reclassering weten dat zijn gedrag na een waarschuwingsbrief niet was verbeterd. Hij vertoonde sarcastisch en grensoverschrijdend gedrag waarbij hij de dienst in feite stalkte. Er kwamen steeds meer apps en de toon van de berichten werd steeds dreigender van aard.

Twee verhalen

De verdachte liet maandag weten dat hij zijn leven inmiddels had verbeterd en hij weer een vriendinnetje heeft. De politierechter zag een totaal andere man voor zich zitten. Zijn verhaal stond lijnrecht tegenover hoe de Reclassering het had beleefd.

"Ik hoop dat je weet dat ik niet met me laat sollen, ik heb je adres..." en "Je bent een lul, leugenaar, come on" waren voorbeelden van berichten die de man had gestuurd. De man zei daarop dat hij al honderd keer excuses had aangeboden en dat hij zijn best had gedaan om het goed te maken.

Clementie

De politierechter wees de verdachte erop dat juist de Reclassering er was om hem te helpen. De dienst moet in zo'n situatie clementie tonen en niet bij het eerste de beste incident klagen. De politierechter ziet dat de Reclassering juist veel geduld had gehad. Een medewerkster kwam bij de verdachte langs als hij niet op kantoor kon komen en hij kreeg meerdere kansen nadat hij afspraken niet nakwam.

Grensoverschrijdend gedrag

"Het gaat niet alleen om slecht gedrag, maar ook om het niet nakomen van afspraken. U vertoonde zo ernstig grensoverschrijdend gedrag.... Ik kan het de Reclassering niet opnieuw aandoen om opnieuw met u te moeten gaan samenwerken. U hebt uw gat gebrand en u moet op de blaren zitten...."

Hulpvraag

Advocaat Piet Sipma had vooraf aan de uitspraak nog benadrukt dat zijn cliënt overspannen was en een gigantische hulpvraag had waarbij hij zijn verhaal kwijt wilde. Ondanks de vele appjes zag hij het als een hulpvraag in plaats van belaging. Met de opgelegde celstraf zit er geen tweede kans in voor zijn cliënt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws