Account
Logo
Zoeken
12.6 °C
Geen vervroegde evaluatie inspraak Smallingerland

Geen vervroegde evaluatie inspraak Smallingerland

wo 22 mei 2024, 13.30 regionaal

DRACHTEN - Smallingerland gaat niet alvast de inspraakmogelijkheden van zijn burgers bij bestemmingsplannen onder het vergrootglas leggen. De PvdA-fractie vroeg daar dinsdagavond tijdens de vergadering van Het Debat om, maar kreeg alleen de acht stemmen van de eigen raadsleden, SP en D66.

De andere 23 raadsleden wachten liever totdat het eerste jaar, waarin de participatie van burgers onder de nieuwe Omgevingswet is geregeld, verstreken is.

Bij de invoering ervan was al afgesproken dat de raad ergens begin volgend jaar de nieuwe manier van inspreken gaat evalueren.

Wethouder Robin Hartogh Heys schetste hoe hij de evaluatie door de gemeenteraad voor ogen ziet. Hij wil dan met alle raadsleden om tafel en tijdens een goed gesprek de ervaringen met zo'n eerste jaar burgerparticipatie bespreken. Net als de 23 raadsleden vindt hij het te vroeg om daarmee nu al aan de slag te gaan.

De PvdA-fractie kwam met het voorstel naar aanleiding van inspraakrondes bij bestemmingsplannen voor het Gaastereiland, de nieuwbouw van onderwijsinstelling Firda, Burgemeester Wuiteweg, Het Zuid, De Tuinen/It Paradyske, wijk De Swetten, Sint Lukasschool en nieuwbouw van woningen in Houtigehage.

PvdA-raadslid Anton Pieters: "De afgelopen maanden hebben op verschillende plekken onze inwoners zich beklaagd over de wijze waarop de participatie bij ruimtelijke ingrepen in de gebouwde omgeving wordt uitgevoerd."

De kans is volgens de PvdA aanwezig dat een op drie klagers ook bezwaren tegen bouwplannen indienen en daarmee voor vertraging zorgen. "Een goed gesprek kan al veel oplossen", verwachtte Pieters, die erkende dat op veel plekken de inspraak van burgers ook goed verloopt.

Met nog een hele trits bouwplannen wil hij alvast een voorschot op het verbeteren van de inspraak maken. "We willen nu alvast de discussie voeren om schade in de toekomst te voorkomen." D66-raadslid Jantine Klazema-Meister zei het wel oké te vinden om "een paar stappen extra in de goeie richting te zetten. Het is ook een gebaar richting inwoners".

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws