Account
Logo
Zoeken
13.8 °C
‘Jongedame met veel problemen’ vernielt bushokjes in Drachten

‘Jongedame met veel problemen’ vernielt bushokjes in Drachten

vr 17 mei 2024, 16.30 regionaal

LEEUWARDEN - Een 20-jarige inwoonster van Drachten was in 2022 en vorig jaar betrokken bij een reeks vernielingen, onder meer van een paar bushokjes. De Drachtster moest vrijdag voor de rechter verschijnen, ze kreeg een werkstraf.

Klinische opname ging niet door

Op 1 november 2022 had de Drachtster met een vriend ruiten ingegooid bij het pand van de stichting Jeugdhulp Friesland aan de Berglaan in Drachten. De verdachte was boos omdat ze had vernomen dat een klinische opname niet door zou gaan. De vriend was ook kwaad, hij zat in de crisisopvang en was weggestuurd.

Bushokjes vernield

Het duo had ook nog een prullenbak in brand gestoken en de ruit van een terrasdeur met een stoeptegel kapot gesmeten. Dezelfde nacht hadden ze twee bushokjes vernield. De Drachtster had (hard-) drugs gebruikt. Dat had ze ook gedaan toen ze de andere feiten pleegde waarvoor ze zich vrijdag voor de rechter moest verantwoorden.

Voetballen met broodtrommel

Op 31 januari vorig jaar werd een jongen die in Drachten op de bus wachtte gepest door een groepje jeugd waar de verdachte ook deel van uitmaakte. De groep pakte de telefoon af en voetbalde met de broodtrommel van de jongen. Die durfde een tijdlang niet met de bus naar school te gaan. In augustus vorig jaar had de Drachtster een paar agenten uitgescholden voor "kankerflikkers".

Geen geschikte hulpverlening

Ze hoorde bij een groepje dat coke aan het snuiven was in een bushokje. De Drachtster heeft een strafblad. Qua hulpverlening lijkt ze een beetje op een dood spoor te zitten. Ze wil wel hulp, ze heeft zelfs in een kliniek in het buitenland gezeten, maar momenteel komt de geschikte hulpverlening niet van de grond. Ze wordt nog wel begeleid door een zogeheten Fact-team van de GGZ, maar ze wil het liefst een behandeling.

"Hele vervelende feiten"

De officier van justitie omschreef haar als "een jongedame met veel problemen". De officier sprak ook van "hele vervelende feiten die absoluut niet kunnen". Op basis van de richtlijnen van het Openbaar Ministerie zou de Drachtster in aanmerking komen voor een gevangenisstraf. "Maar ik ben bang dat we dan dingen in de war gaan schoppen", zei de officier.

80 uur werkstraf

Zij eiste een werkstraf van 80 uur en een maand cel voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De rechter nam de werkstraf over, maar liet de voorwaardelijke vrijheidsstraf achterwege. De Drachtster loopt nog in de proeftijd van een ander vonnis, daar zit een voorwaardelijke celstraf van vijf weken aan vast.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws