Account
Logo
Zoeken
12 °C
Maximale werkstraf en rijontzegging voor dodelijke aanrijding
Foto: Zo-nieuws.nl

Maximale werkstraf en rijontzegging voor dodelijke aanrijding

do 16 mei 2024, 15.20 regionaal

LEEUWARDEN - Een 22-jarige vrouwelijke vrachtwagenchauffeur uit Haulerwijk is voor het veroorzaken van een dodelijke aanrijding met een fietser veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van anderhalf jaar waarvan een jaar voorwaardelijk.

In slaap gevallen

De Haulerwijkse heeft op 7 juli vorig jaar met haar auto op de Compagnonsweg tussen Waskemeer en Haulerwijk om ongeveer half acht 's avonds een 61-jarige fietsster uit de gemeente Ooststellingwerf van achteren aangereden. De Haulerwijkse was achter het stuur in slaap gevallen.

Het slachtoffer was met haar man op weg van een etentje naar huis. De vrouw overleed dezelfde avond in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Wakker door de ribbels in de weg

De bestuurster van de auto was op weg van haar werk naar huis. Ze was onderweg al eerder in slaap gevallen, maar werd wakker doordat de auto over de ribbels in de weg reed.

Na de aanrijding geremd

Ze was vermoeid, had slecht geslapen en was om vier uur 's ochtends al uit bed gestapt. Op de zitting zei ze dat ze op het laatste moment geprobeerd had te remmen. Uit het onderzoek van de verkeersanalisten van de politie bleek dat ze pas na de aanrijding had geremd.

Forse snelheidsovertreding

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Die hield er rekening mee dat de Haulerwijkse een beginnend bestuurder is, ze heeft haar rijbewijs nog geen vijf jaar. Maar de officier én de rechtbank wogen ook mee dat de vrouw al eens een boete heeft gehad voor een forse snelheidsovertreding.

Preventieve werking

Op de zitting betuigde de Haulerwijkse spijt. De rechtbank stelde dat dat ze zich verantwoordelijk voelt en dit ongeval nooit heeft gewild. Een geheel voorwaardelijke rijontzegging, zoals bepleit door de advocaat van de vrouw, vond de rechtbank geen recht doen "aan de aard en de ernst van het feit".

Het voorwaardelijke deel van de ontzegging is bedoeld als preventieve maatregel. "Om te voorkomen dat de verdachte opnieuw in de fout gaat", stelt de rechtbank in het vonnis.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
39.9%
Politiek ges!N  
6.9%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.8%
Dit zaakje s!nt  
8.5%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!