Account
Logo
Zoeken
16 °C
Jager betrapt op bezit van verboden gif (aldicarb)
© WâldNet

Jager betrapt op bezit van verboden gif (aldicarb)

wo 24 april 2024, 10.47 uur

DRACHTEN - Tijdens een avondsurveillance in de gemeente Smallingerland kwamen de 'groene boa's' van de FUMO een jager tegen. De man was in het bezit van een potje met daarin vermoedelijk een verboden bestrijdingsmiddel.

Na onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek dit het verboden bestrijdingsmiddel 'Aldicarb' te zijn. Voor mens en dier zeer giftig.

De FUMO heeft tegen de jager proces-verbaal opgemaakt, omdat bezit van het middel strafbaar is. Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie bepaalt vervolgens de strafmaat. De politie neemt eventuele maatregelen over de omgevingsvergunning jachtgeweeractiviteiten van deze jager.

Gif om roofdieren te doden

Het bezit van sommige bestrijdingsmiddelen is verboden. Helaas wordt het soms ook bewust gebruikt om onder andere roofdieren en -vogels opzettelijk te doden. Dit noem je roofvogelvervolging.

Recent werd bij het Friese Weidum nog een dode zeearend aangetroffen. Na onderzoek bleek deze vogel te zijn vergiftigd. De zeearend had gegeten van een met gif bewerkte meerkoet. De 'groene boa's' van de FUMO zien vaker signalen van roofvogelvervolging.

Roofvogelvervolging is illegaal

Nederland kent een lange historie van illegaal doden van roofvogels. Hier worden verschillende manieren voor gebruikt; vergiftiging, afschot, vangen met klemmen, doorschieten van het nest of de nestbomen omzagen. Vergiftiging gebeurt vaak door met gif bewerkt jachtwild, pluimvee of bijvoorbeeld mollen neer te leggen. De roofvogels en -dieren eten dit vergiftigde aas, met een zeer pijnlijke dood tot gevolg.

Onderzoek en samenwerking

De \'groene boa’s’ doen, samen met partners, onderzoek naar daders die zich bezighouden met de vervolging van beschermde diersoorten. Ook in deze zaak is expertise ingeschakeld van de Forensische Opsporing (FO) van Politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
Poll: Zijn de schrikhekken effectief voor een veilige rotonde voor fietsers?

Ja  
24.6%
Nee  
75.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!
tech & media

Recordaantal bezoekers op WâldNet door wolkbreuk

Recordaantal bezoekers op WâldNet door wolkbreuk