Account
Logo
Zoeken
6.9 °C
Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

do 28 maart 2024, 12.35 uur

LEEUWARDEN - Een mislukte versierpoging draaide vorig jaar uit op een mishandeling. Een 24-jarige stapper mishandelde het meisje dat hij probeerde te versieren en haar vriend. De mislukte flirt was in vroege uren van 25 juni vorig jaar op de Kaden in Drachten. De Drachtster werd donderdag veroordeeld tot vier maanden cel wegens openlijke geweldpleging.

Schoolvoorbeeld van zinloos geweld

Hoewel ze aangaf een hekel te hebben aan de term, was de zaak voor officier van justitie Riemke van der Zee een schoolvoorbeeld van zinloos geweld. Op camerabeelden, die vanwege het vroege tijdstip voor de verandering eens glashelder waren (het was al licht), was te zien dat de Drachtster voor een horecagelegenheid op de Zuidkade met een meisje sprak.

Situatie ontbrandde

Achteraf bleek dat de Drachtster een poging deed het meisje te versieren. Van het ene op het andere moment ontbrandde de situatie en sloeg de Drachtster het meisje tot twee keer toe. En de vriend van het meisje kreeg ook klappen.

Tweede verdachte

Aanvankelijk werd een andere 19-jarige inwoner van Drachten verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling. Hij ontkende pertinent een aandeel in het geweld gehad te hebben. Hoewel zijn inbreng minimaal was - er was volgens de politierechter "iets van geweld te zien" - werd de Drachtster toch veroordeeld. Dat komt doordat de criteria voor openlijke geweldpleging niet bijster hoog zijn.

Deze Drachtster werd veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur. Hij tekende evenzogoed meteen hoger beroep aan bij de balie in de hal van de rechtbank.

'Geen enkele verantwoordelijkheid'

Voor de 24-jarige verdachte was het een ander verhaal. Hij heeft een strafblad en zit momenteel vast in een andere zaak. Hij had zich tijdens de politieverhoren voornamelijk beroepen op het zwijgrecht en gezegd dat hij er helemaal niet bij was. Hij was ook niet op de zitting verschenen. Door er niet bij te zijn nam hij "geen enkele verantwoordelijkheid voor wat hij heeft gedaan", stelde rechter Marc Brinksma.

Geen vuiltje aan de lucht

Het stoorde de rechter het meest dat de Drachtster ineens twee personen mishandelde terwijl er geen vuiltje aan de lucht leek te zijn. "Deze reactie kan van geen kant", zei de rechter. De Drachtster kreeg vier maanden cel. Hij moet aan de slachtoffers respectievelijk 500 en 1000 euro smartengeld betalen.

Diefstal van een scooter

Behalve dat hij zich voor de mishandeling voor de rechter moest verantwoorden, had de Drachtster zich ook schuldig gemaakt aan de diefstal van een scooter. Een paar weken voor het geweldincident werd hij aangehouden op de gestolen scooter omdat hij nog een straf moest uitzitten. Hij had 3,5 gram aan xtc-pillen op zak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Motorrijder gewond bij botsing met auto

Motorrijder gewond bij botsing met autoregionaal nieuws

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe


kwijt / misdaad in je straat

Overleden kat/poes gevonden

Overleden kat/poes gevonden