Account
Logo
Zoeken
12.1 °C
Raad Achtkarspelen staat unaniem achter noodklok-motie

Raad Achtkarspelen staat unaniem achter noodklok-motie

vr 1 maart 2024, 10.13 regionaal

BUITENPOST - De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft unaniem een motie aangenomen waarin de raad de noodklok luidt over € 3 miljard aan bezuinigingen die het Rijk in 2026 wil doorvoeren.

Doordat het Rijk aan de ene kant steeds minder geld beschikbaar stelt en aan de andere kant meer taken bij gemeenten belegt, vrezen de raadsleden een onhoudbare situatie.

Naast verschraling van lokale voorzieningen, hebben de voorgenomen bezuinigingen grote gevolgen voor de aanpak van grote maatschappelijke opgaven als woningbouw, criminaliteitsbestrijding, zorg voor jongeren en ouderen, klimaat en energietransitie.

De gemeenteraad roept het college van B&W op om de motie bij de formateur en onderhandelende partijen van het nieuw te vormen kabinet onder de aandacht te brengen. Plattelandsgemeenten in het noorden van Nederland, zoals Achtkarspelen, worden steeds hard geraakt door inkrimping van beschikbare middelen en de verdeling van deze middelen.

Door een gebrek aan gelijkwaardige samenwerking tussen gemeenten en Rijk, zijn zij bang dat de democratische stabiliteit in gemeenten dreigt te verdwijnen. "We zijn raadslid geworden, omdat we het allerbeste willen voor onze gemeente. Niet om de gemeente kapot te bezuinigen!"

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
39.9%
Politiek ges!N  
6.9%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.8%
Dit zaakje s!nt  
8.5%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!