Account
Logo
Zoeken
16 °C
Vooraf aan inval deden undercover agenten inkopen bij growshop
© WâldNet

Vooraf aan inval deden undercover agenten inkopen bij growshop

vr 30 september 2022, 15.30 uur

LEEUWARDEN - Undercover agenten deden in 2017 aankopen bij growshop 'Het Groene Doel' in Drachten voor de aanleg van een hennepkwekerij van bijna 400 plantjes. Viermaal kwamen ze langs en kregen ze de fijne kneepjes van het vak uitgelegd door de winkelbaas en een 40-jarige verkoper uit Oosterwolde.

Kort na de pseudokoop werd er door de politie een inval gedaan. De 40-jarige verkoper moest vrijdag voorkomen bij de meervoudige kamer op de rechtbank in Leeuwarden.

Stokoude zaak

Het gaat om een stokoude zaak van meer dan vijf jaar geleden. Door de coronacrisis liep alles flinke vertraging op. Bij de growshop waren ook een 62-jarige man uit Appelscha, een 58-jarige man uit Burgum en een 58-jarige vrouw uit Appelscha betrokken. Hun zaken werden vrijdag aangehouden en zullen later dienen.

Winkel voor opzetten kwekerij

De 40-jarige man werkte in de growshop van de 62-jarige man uit Appelscha. In de winkel werden onder andere armaturen, koolstoffilters, lampen, ventilatoren, slakkenhuizen, droognetten, knipscharen en plantenvoeding verkocht. Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat deze producten bedoeld waren voor de aanleg van grootschalige hennepkwekerijen. Bij de inval op 15 februari 2017 werd ook 7 kilogram hennep aangetroffen. De verdachte zou ook hiervan geweten moeten hebben.

Kleinschalig

De man liet vrijdag weten dat hij altijd met veel plezier in de winkel heeft gewerkt. "De meeste spullen waren voor kleinschalige dingen, niet per definitie voor hennepteelt" vertelde hij aan de rechters. Hij wist zeker wel dat bepaalde artikelen gebruikt werden voor een hennepkwekerij.

Pseudo-koop

De zaak kwamen aan het rollen toen agenten een pseudo aankoop deden voor een hennepkwekerij van 384 plantjes. Zij kwamen viermaal langs en zij lieten offerte opmaken voor alle apparatuur inclusief druppelsystemen. Ook werd er een tekening gemaakt van hoe alles moest worden aangelegd. "We hebben een fout gemaakt om dit te gaan leveren, dat is dom geweest" zo reageerde de man nu. "Ik heb ook direct afscheid genomen van hennep." Dat was een twijfelachtige uitspraak omdat hij jaren later op 18 september 2020 nog werd veroordeeld voor de opium-wet.

Offerte en stekjes

De verkoper had de undercover agenten ook gevraagd om een foto van de meterkast te maken zodat hij kon zien wat daar mogelijkwas. Er werd geadviseerd om het water en stroom voor de meter af te tappen. De steunmaterialen die op de offerte stonden, zouden 384 stekjes voorstellen. Uiteindelijk werd er een klein doosje met 16 stekjes a 3.25 euro per stuk aan de agenten geleverd.

Afzet of afval

"Ik ben stom bezig geweest om hieraan mee te werken" zo getuigde de man tijdens de zitting. Het Openbaar Ministerie vond dat de winkel helemaal gericht was op hennepkwekerijen. Zo zou de growshop ook de 'afzet' van de kwekerij kunnen regelen. "Dat klopt niet, het was het 'afval', dat konden ze bij ons kwijt". De man vertelde dat er een container was waar het vuil in werd verzameld. Over de 7 kilogram hennep wist de man niets te vertellen. "Het schijnt in die container te hebben gezeten maar ik was daar niet van op de hoogte...."

Grootschalig

De man gaf wel toe dat er voor kleinschalige hennepteelt spullen werden verkocht "maar voor grootschalige teelt niet". Officier van justitie Van Boven vond dat juist de pseudo koop van de agenten duidelijk liet zien hoe alles reilde en zeilde. "U maakt uw rol kleiner dan dat het destijds was.". De man antwoordde: "Ik kan alleen maar vertellen hoe ik het ervaren heb en het is werkelijk niet waar dat wij alleen maar bezig waren met grootschalige hennep."

Een hennepgeur steeg op uit het strafblad van de man. Zo werd hij in augustus 2017 veroordeeld tot een werkstraf vanwege de teelt in hennep. Ook na de inval van de growshop werd hij veroordeeld vanwege hennepteelt. De man liet weten dat alles goed ging met hem en hij een gezin heeft met een jong kind.

Speels gemak

De officier vond het niet aannemelijk dat de spullen uit de growshop alleen werden gebruikt voor kleinschalige hennepkwekerijen. Hij was verbaasd hoe makkelijk het ging. "Ze leggen op speels gemak aan volstrekt onbekenden uit hoe het allemaal werkte". Eigenlijk had hij een onvoorwaardelijke celstraf van 6 maanden willen eisen maar hij sloot zijn ogen niet voor de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en het tijdsverloop. Er werd een onvoorwaardelijke taakstraf van 120 uur geëist.

De rechtbank doet op 14 oktober uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
Poll: Zijn de schrikhekken effectief voor een veilige rotonde voor fietsers?

Ja  
24.6%
Nee  
75.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!
tech & media

Recordaantal bezoekers op WâldNet door wolkbreuk

Recordaantal bezoekers op WâldNet door wolkbreuk