Account
Logo
Zoeken
5.2 °C
Energiecrisis: Smallingerland laat mensen niet in kou staan

Energiecrisis: Smallingerland laat mensen niet in kou staan

wo 10 november 2021, 10.21 uur

DRACHTEN - Inwoners van Smallingerland, die in de knel komen omdat ze hun energierekening niet kunnen betalen, krijgen mogelijk hulp van de gemeente. Burgemeester en wethouders komen over twee weken al met een voorstel waarin oplossingen op een rijtje wordt gezet.

Mogelijk komen zo'n 2.500 van de 25.000 huishoudens in de gemeente voor hulp in aanmerking, rekende PvdA-raadslid Anton Pieters zijn collega-raadsleden voor. Hij kwam dinsdagavond met een motie, die 's ochtends door burgemeester en wethouders al werd omarmd, voordat de raadsleden er tijdens de gecombineerde vergadering van Het Debat en Het Besluit er over spraken.

"Het kan niet zo zijn dat we onze inwoners vanwege de hoge energieprijzen in de kou laten staan", beargumenteerde Pieters zijn voorstel. Hij citeerde uit een brief, die een inwoonster van de gemeente aan de Tweede Kamer had gericht, bij de landelijke PvdA was bezorgd en daarna in de handen van Pieters kwam. Uit die brief bleek dat de vrouw 15 euro per week voor boodschappen en andere benodigdheden overhield.

In de motie vroeg de PvdA-fractie om de regels voor de bijstand in Smallingerland tijdelijk te versoepelen. Pieters wil ook graag een meldpunt om zicht op de problematiek te krijgen. De energiemaatregelen zouden voor maximaal een jaar moeten gelden. Het gros van de raadsleden was het er wel mee eens. Wel klonk een kritische noot dat armoede structureel moet worden aangepakt, maar ELP'er Yntze de Vries vatte het als volgt samen: "We moeten maatwerk leveren en schrijnende gevallen helpen".

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
76.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.2%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381