Account
Logo
Zoeken
8.7 °C
Dure belettering 'zwembad De Kûpe' wordt Friestalig
Foto: Geert Huisman |  Archieffoto

Dure belettering 'zwembad De Kûpe' wordt Friestalig

vr 5 november 2021, 11.40 uur

BUITENPOST - De verlichte belettering van zwembad De Kûpe in Buitenpost wordt aangepast. De benaming hangt er nog maar enkele maanden maar zal toch 'verfriest' worden. Raadslid Tjibbe Brinkman (FNP) diende hiervoor samen met de PVV donderdagavond een motie in tijdens de begrotingsvergadering in Achtkarspelen.

Het was Brinkman een doorn in het oog dat het Nederlandse woord 'zwembad' prijkt op de gevel toen hij er langsfietste. "Dan stiet dêr zwembad De Kûpe, en dan tink ik, 'moat ik dêr de bern hinne stjoere?'" Het steekt Brinkman dat de gemeente het goede voorbeeld wil geven aangaande het Friese taalgebruik maar het in de praktijk niet doet.

Raadsbreed

Een motie om de fout te herstellen werd raadsbreed aangenomen. Alleen drie raadsleden van het CDA stemden tegen. Het college van B&W wordt opgedragen om de fout te herstellen en voortaan altijd Fries te gebruiken voor toekomstige naamgeving op gebouwen en bebording.

'Djoer grapke'

Wethouder Max de Haan vreesde nog wel dat de aanpassing van de tekst op het zwembad veel geld gaat kosten. De woorden zijn verlicht waardoor ook deze verlichting verandert. Mede daarom ontraadde hij de motie. "Dat wurdt in djoer grapke, der sit ferljochting en alles achter...." Hij wilde wel gaan kijken hoe duur het gaat worden om de belettering aan te passen. Mogelijk kan nog aanspraak gemaakt worden op een provinciale subsidie.

mbad

Brinkman vond dat de fout niet weer mocht plaatsvinden. Voor het zwembad had hij een oplossing. "Wy kinne 'mbad' stean litte, en de oare trije letters kinne wy ferfange" Wethouder De Haan corrigeerde het raadslid met de constatering dat het maar om twee letters gaat.

"Trije letters, ik bin net sa goed yn de oare taal..." was het repliek van het FNP raadslid. "It giet derom dat wy in stik emansipaasje fan de taal krije, dat it fanselssprekkend is dat wy it standerd yn it Frysk dogge" Wethouder Max de Haan kon zich daar goed in vinden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Twee lintjes uitgereikt in Tytsjerksteradiel

Twee lintjes uitgereikt in Tytsjerksteradiel

regionaal nieuws

Lancaster Expositie heropent in Earnewâld

Lancaster Expositie heropent in Earnewâld

regionaal nieuws

Orthodoxe Paasviering in Alde Wite Buitenpost

Orthodoxe Paasviering in Alde Wite Buitenpost




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
78.6%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
18.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!