3 °C
Harkema-Opeinde delft onderspit tegen Dokkum

zo 17 oktober 2021, 17.32 uur

DOKKUM - Harkema-Opeinde is er niet in geslaagd punten te halen uit het thuisduel tegen Dokkum. De groengele brigade verloor met 0-2 in een wedstrijd waarin de krachtsverschillen niet heel groot waren.

Zowel voor als na de pauze kwam Harkema-Opeinde heel aardig uit de catacomben. In beide helften nam Dokkum het initiatief na een klein kwartier over. In het eerste bedrijf leverde dit de bezoekers nauwelijks kansen op. Na de helftwisseling wel. Op basis daarvan was het een verdiende zege voor de gemakkelijker voetballende Dokkumers.

De start van Harkema-Opeinde was goed. Verder dan een verdekt schot van Alex van der Tuin dat door keeper Van der Werff uit de korte hoek werd gehaald kwam de thuisploeg niet. De bewoners van het Harddraverspark lieten hierna zien de beschikking te hebben over een prima voetballende ploeg.

Aangekomen bij het Harkemaster strafschopgebied stokte dikwijls de creativiteit. Kansen waren in het eerste bedrijf aan beide zijden schaars. Patrick Spinder was op slag van rust het dichtst bij een openingstreffer. In kansrijke positie gebracht door broer Fokko schoot de jongste van de drie gebroeders Spinder hard in. Dokkum-goalie Van der Werff redde met de voet. Vanuit de nastoot schoot Hille Postma over.

De tweede helft leek aanvankelijk een replica te worden van de eerste 45 minuten. Opnieuw kwam Harkema goed uit de startblokken, maar wat kansen betreft bleef het bij een kopbal van Wytse Couperus die hoog over het vijandelijke doel verdween. Net als in helft 1 nam Dokkum na een minuut of 10 het heft in handen, om het deze keer geruime tijd beet te houden.

Dokkum werd steeds gevaarlijker. In de 66ste minuut kroop Harkema-Opeinde door het oog van de naald. Na een afgeslagen hoekschop leverde Nick Keekstra een pegel af die via de onderkant van de lat het veld weer in spatte. Kort hierop ontstond uit een hoekschop van diezelfde Keekstra een scrimmage waarin één der Harekieten de bal van de doellijn haalde.

Een treffer voor de Dokkumers hing steeds nadrukkelijker in de lucht. In de 74ste minuut was het raak. Harkema kreeg de bal niet weg. Sander van der Ploeg nam net buiten het strafschopgebied de Harkema-veste onder vuur. Met een boog plofte het leder in de kruising. De thuisploeg moest op jacht naar de gelijkmaker.

De zoektocht werd er niet gemakkelijker op toen de hardwerkende Chris Hoeksma vlak na de 0-1 een rode prent kreeg. Toch werd er nog even nadrukkelijk aan de Dokkumer poort gerammeld, al mocht het tiental Harkemasters eerst van geluk spreken dat Sander van der Ploeg hard op de paal knalde nadat hij vrij was gespeeld door Tennessee Anastatia. De gastheren bleven zo in leven en waren in de slotfase zelfs dicht bij de 1-1.

Hille Postma wachtte iets te lang met schieten en zag zijn inzet in kansrijke positie geblokt worden. Een vrije trap van Paul van der Heide verdween via een Dokkumer ledemaat rakelings over de deklat. In de blessuretijd leverde Alex van der Tuin nog een prima hoekschop af die voor het vijandelijke doel langs zoefde. Op dat moment was Harkema-keeper André de Graaf mee het Dokkumer strafschopgebied in.

Dokkum profiteerde hier optimaal van. De bal werd door een Dokkum-verdediger naar voren geramd. Sander van der Ploeg kwam in balbezit en schoof de bal vanaf een meter of 40 tergend langzaam in het lege doel. De uitstekend leidende arbiter De Klein uit Surhuisterveen floot direct voor het einde.

Het is even pas op de plaats voor Harkema-Opeinde, waar junior Jorryt Hoeksma verdienstelijk zijn debuut maakte. Waar de trouwe en vaak kritische aanhang de blik graag naar boven richt, is de vorm en het vertrouwen momenteel niet zodanig dat een koppositie reëel is. Dat is in de afgelopen jaren vaker voorgevallen. Op zulke momenten bleek er altijd één oplossing voorhanden: keihard werken. Dit is dan ook het devies voor de ommekeer.