13,3 °C

Buren vechten ruzie uit met messen en honkbalknuppel

di 14 september 2021 13.30 uur

LEEUWARDEN - Vechtende honden was de reden dat de baasjes het uiteindelijk ook met elkaar aan de stok kregen. Twee buurmannen van 54 en 64 jaar moesten dinsdag voor de rechter verschijnen omdat ze elkaar op 28 augustus 2019 te lijf waren gegaan.

De Leeuwarder rechtbank behandelde de zaken apart en dat leverde twee geheel verschillende versies op van wat er zou zijn gebeurd.

Hond gebeten

Waar beide verdachten, woonachtig in Bontebok, het over eens waren was de aanleiding die uiteindelijk zou leiden tot de gewelddadige confrontatie. De hond van de oudste verdachte had de hond van de buurman gebeten. Bij dat incident zou de 64-jarige in de hand zijn gebeten.

Volgens de buurman had de andere hond, een Mechelse herder, hun veel kleinere hondje behoorlijk te grazen genomen. De hond moest opgelapt worden door de dierenarts. Dat leverde een pittige rekening op, waarvan de 64-jarige buurman volgens de andere verdachte niets wilde weten.

Tanden 'uit de bek' slaan

Volgens hem waren er daarna wel verschillende incidenten geweest waarbij de buurman zijn vrouw en dochter zou hebben lastiggevallen. De druppel was dat de buurman op de dag dat het escaleerde voor de scooter van de dochter zou zijn gesprongen en zou hebben geroepen dat hij het meisje alle tanden “uit de bek” zou slaan als ze weer voor zijn woning langsreed.

Twee tikken met honkbalknuppel

Over dat voorval had de 64-jarige, net als over wat er tussen de twee mannen was voorgevallen, een heel andere lezing: hij zou door de dochter zijn aangereden. De vader van het meisje ging naar de buurman om verhaal te halen. “Ik wilde met hem praten”, zei hij. Hij zou meteen door de buurman met een honkbalknuppel zijn aangevallen. Na een tweetal tikken op de arm pakte de 54-jarige de knuppel af. Terwijl hij zijn horloge van grond wilde rapen, kwam de oudste verdachte alweer op hem af, met twee messen in de handen.

Aangevallen in de eigen woning

De man haalde twee keer uit en raakte de buurman op de pols. De 64-jarige had een compleet andere lezing over wat er bij zijn woning was gebeurd. Volgens hem viel de buurman hem in zijn woning aan, met de honkbalknuppel, waarna een schermutseling volgde en hij de nodige klappen kreeg. Om zich te verweren en de buurman van zich af te houden, had hij een mes gepakt.

Geen noodweer in beide zaken

Advocate Hilde Terpstra vond dat haar cliënt - de 64-jarige verdachte - in een noodweersituatie verzeild was geraakt. Ersen Albayrak, de advocaat van de 54-jarige verdachte, zei hetzelfde over zijn cliënt. Officier van justitie Eelco Jepkema vond dat in beide zaken geen sprake was van noodweer. Het verhaal van de jongste verdachte was wat hem betrof de meest geloofwaardige versie.

Poging zware mishandeling

De 64-jarige had volgens Jepkema op verschillende punten wisselend verklaard. Voor deze verdachte eiste de de officier de hoogste straf: 180 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf. Volgens Jepkema had de man zich, door de buurman met een honkbalknuppel en later met twee messen, te lijf te gaan, schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling.

De 54-jarige had, door met de afgepakte knuppel om zich heen te zwaaien, zich schuldig gemaakt aan 'eenvoudige’ mishandeling. Jepkema eiste twee dagen cel, gelijk aan de tijd die de man in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht.

Psychische klachten

Beide verdachten dienden schadevergoedingen in: de 64-jarige wil van zijn buurman 2500 euro smartengeld, de andere verdachte vorderde 7500 euro. Beide mannen kampen met psychische klachten die het directe gevolg zijn van de confrontatie. Het voorval heeft volgens de verdachten de sfeer op de Grit in Bontebok voorgoed verpest. Volgens de jongste verdachte is de buurt een bodemprocedure gestart tegen de 64-jarige om hem uit zijn woning te krijgen.

De rechtbank doet op 28 september uitspraak.

 

Regionaal nieuws

woensdag 15 september | 4 reacties

Zeven inbraken in een week