Account
Logo
Zoeken
5.4 °C
'Friese euro moet lokale economie boost geven'
© WâldNet

'Friese euro moet lokale economie boost geven'

do 9 september 2021, 16.45 uur

LEEUWARDEN - Werkgroep 'Laat geld lokaal rollen' zoekt 200 ondernemers om een alternatief Fries geldsysteem te lanceren. Dit geldsysteem moet de brede welvaart in Friesland stimuleren. Via een app is het mogelijk om het geld onderling te gebruiken en het is de bedoeling dat het gaat werkelijk gaat (en blijft) rollen.

Nadat er 200 pionierende en deelnemende ondernemers zijn gevonden, is het noodzakelijk dat ook gemeenten en de provincie meewerken aan het initiatief. Voor vele lokale bestuurders is het versterken van de leefbaarheid van de eigen regio een belangrijke doelstelling. Lokaal kopen bij het midden- en kleinbedrijf speelt daarbij een belangrijke rol.

"Lokaal circulair geld is de volgende stap." zo denkt de werkgroep. Om alle bestuurders en politici kennis bij te brengen, wordt deze maand het boek De Koop Lokaal Booster van STRO naar alle gemeente- en provinciale fracties verzonden. Hierin wordt uitgelegd waarom de rol van gemeenten en provincie bij lokaal circulair geld zoals de Fryske euro zo belangrijk is. De Friese initiatiefgroep staat klaar om met zoveel mogelijk partners aan de slag te gaan.

Lokaal circulair geld in het kort

Ondernemers, overheden en particulieren verenigen zich om te handelen met eigen betaaleenheden, in Friesland met de Fryske euro. De eenheden in dit betaalsysteem krijgen de opdracht mee om een zelfbepaalde periode in dit lokale circuit rond te gaan.

De waarde blijft gekoppeld aan de euro, maar dan zonder mogelijkheden voor oppotten of afromen. Het blijft als ruilmiddel in de reële economie. Hierdoor circuleert het beter dan de standaard euro binnen de lokale gemeenschap en zorgt voor meer lokale economische activiteit.

Meer info: www.defryskeeuro.nl

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
76.9%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.2%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381