19.1 °C

© WâldNet

Hele dorp is tegen: 'Waaxens blijft Waaxens'

zo 13 juni 2021 13.45 uur

WAAXENS (NOARDEAST-FRYSLâN) - Het dorp Waaxens komt in verzet tegen de invoering van de Friese plaatsnaam Waaksens. Dat laat Lammert Dijkstra, penningmeester van Dorpsbelang Brantgum, Foudgum en Waaxens, weten. Hij denkt dat de gemeente Noardeast-Fryslân juist een probleem creëert. Bovendien vindt hij de invoering van de Friese plaatsnamen geldverkwisting.

Eerder deze week kondigde het gemeentebestuur aan dat vrijwel alle plaatsnamen in de gemeente de Friese naam krijgen. Voor vier dorpen in het oosten van de gemeente (Burum, Munnekezijl, Warfstermolen en Kollumerpomp) geldt een uitzondering. Deze dorpsbewoners zagen de Friese naam niet zitten. Nu komt het dorp Waaxens daarbij. De gemeenteraad zal uiteindelijk moeten besluiten of de 45 inwoners hun zin krijgen.

Gemeente negeert mening

Dijkstra laat weten dat Dorpsbelang in april een brief heeft ontvangen over het plan. Uit een inventarisatie bleek dat het gehele dorp Waaxens tegen de Friese plaatsnaam met KS is. Eén argument is om verwarring te voorkomen omdat er in Súdwest-Fryslân al Waaksens ligt. Een nog belangrijker reden is een historische. Zo wordt de dorpsnaam al sinds 1400 met een X geschreven.

Terugfluiten

"Wat is de democratie waard als er een mening gevraagd wordt en daar unaniem een reactie op komt dat we geen spellingswijziging willen en dan het college die compleet negeert? Wij willen Waaxens blijven en zullen daar alles voor inzetten. We gaan er vanuit dat de raad van Noardeast-Fryslân dit college terugfluit op 8 juli in de gemeenteraadsvergadering." aldus Dijkstra. "Wy stypje de gemeente yn syn befoardering fan it Frysk. Frysk as yn it deistich libben brûkte taal, en net as geveltsje-fryskfertoan."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws