21,6 °C

T-diel krijgt verbod op lachgas op openbare plekken

vr 11 juni 2021 14.20 uur

BURGUM - Er komt een verbod op het gebruik van lachgas in de gemeente Tytsjerksteradiel. Het gaat om een verbod op openbare plekken en bij evenementen. Een meerderheid van de raad was donderdagavond voor dit verbod. De gemeentelijke APV wordt nog dit jaar aangepast. De motie werd ingediend door het CDA, FNP, GroenLinks en ChristenUnie.

Een eerdere motie strandde omdat er toen besloten werd om te wachten op landelijke maatregelen. Deze maatregelen lopen vertraging op. De politieke partijen wilden hier nu niet meer op wachten. Douwe Hooijenga (CU) refereerde naar iemand die zei: "It is op dit momint yn ús gemeente makliker om gniisgas te bestellen en 's nachts besoargje te litten dan iten te krijen."

Geen oplossing voor probleem

Dineke Wagenaar (VVD) stemde tegen de motie. Zij maakt zich zorgen over het 'grensverkeer' met andere gemeenten en handhaving. Wagenaar denkt dat het probleem vooral in het thuisgebruik en deze motie gaf volgens haar geen oplossing voor het daadwerkelijke probleem. Ook zou een verbod ervoor kunnen zorgen dat het gebruik juist interessant kan worden.

Eind 2021 in APV

Burgemeester Jeroen Gebben was blij met de motie en hij gaf aan dat hij al bezig was om een verbod op lachgas mee te nemen in een nieuw aan te passen APV. Hij reageerde daarmee op kritiek waarom hij niet in actie zou zijn gekomen. De verwachting is dat het aan het einde van 2021 geregeld is.

D'66, PvdA, PvdB en VVD stemden tegen de motie. De PvdA stemde tegen omdat het college toch al bezig was met een aanpassing van de APV omtrent lachgas.

 

Regionaal nieuws

vandaag, 9.35 uur

Woningbrand geblust in Harkema

zaterdag 25 september

Jaarlijkse fruitdag bij de Spitkeet