15,6 °C

Foto: Tytsjerksteradiel

Lessenaars maken geschiedenis Hurdegaryp zichtbaar

vr 21 mei 2021 16.39 uur

HURDEGARYP - "Dit binne no typysk fan dy dingen dy't myn oandacht lûke as ik yn in doarp kom" zei wethouder Tytsy Willemsma van Tytsjerksteradiel vrijdagmiddag. Samen met inwoner Harry van Borkulo plaatste ze één van de informatielessenaars in het dorpscentrum van Hurdegaryp. De borden zijn in opdracht van dorpsbelang gemaakt en komen voort uit het project Kans in Kernen (KIK).

"Fanút dat projekt wei kaam it idee om wat te dwaan mei de bysûndere pânen oan de histoaryske Ryksstrjitwei. Dat hat no syn beslach krigen." Wethouder Tytsy Willemsma plaatste het eerste bord bij de voormalige woning van de beroemde architect Abe Bonnema. Daarnaast zijn er informatielessenaars bij onder andere hotel Van der Valk, de voormalige notariswoning, de 'Hofkerk', Bennemastate en de voormalige basisschool aan de Van Weerden Poelmanstraat.

Het doel van de borden is om dorpsbewoners, bezoekers en toeristen te informeren over de rijke historie van Hurdegaryp. "Yn oerlis mei Doarpsbelang Hurdegaryp binne in tal pânen oanwiisd foar sa’n ynformaasjepaniel" vertelt Willemsma. "It resultaat kin besjen lije". Het dorp is een 11 lessenaars rijker. Ze zijn gemaakt van cortenstaal met daarop een aluminium plaat met informatie.

De geschiedenis is zowel in het Fries als in het Nederlands beschreven. Een QR-code op de lessenaar stuurt de lezer door naar de website van Doarpsbelang Hurdegaryp. Het opstellen van de tekst is een verdienste van Hurdegarypster Harry van Borkulo. Hij heeft veel tijd en energie gestoken in het samenstellen van de geschiedenis over de diverse karakteristieke panden en locaties.

 

Regionaal nieuws