Account
Logo
Zoeken
8.2 °C
Burgemeester wil biertap sportcafé altijd open. Mag dat?

Burgemeester wil biertap sportcafé altijd open. Mag dat?

zo 21 maart 2021, 21.10 regionaal

BURGUM - Of de gemeenteraad het nu wil of niet, de biertap in het nieuwe sportcafé van FC Burgum moet altijd vloeien. Dat vindt burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel. Hij maakt het nu via een speciale ontheffing - onder het mom van een pilot - mogelijk. Er zijn nu vragen herrezen of dat wel op deze manier mag.

Een jaar lang een bijzondere gelegenheid?

Om ervoor te zorgen dat de voetbalclub (bijna) altijd alcohol kan schenken in hun nieuwe sportcafé gebruikte Gebben een ontheffing op basis van artikel 35 van de Drank- en Horecawet. Het gaat hierbij om een 'bijzondere gelegenheid' van maximaal 12 aaneengesloten dagen waarbij er alcohol mag worden geschonken.

Bij een 'bijzondere gelegenheid' kun je denken aan een dorpsfeest of een sportevenement. De 'bijzondere gelegenheden' voor FC Burgum worden nu aan elkaar vastgeplakt zodat het hele jaar een 'bijzondere gelegenheid' wordt. De VVD en GroenLinks vinden dat dit niet klopt. De fracties nemen dit hoog op, want zij vinden dat juist de burgemeester de wet op de juiste wijze moet toepassen.

Vrijbrief

De huidige wetgeving is onder andere vastgesteld om oneerlijke concurrentie met de lokale horecabedrijven tegen te gaan. Met de ontheffing krijgt FC Burgum alsnog een vrijbrief om vrijwel onbeperkt de biertap te openen. Op 17 september 2020 liet de gemeenteraad echter weten dat zij tegen verruiming van de sluitingstijden was. Nu wordt er via een omweg alsnog geprobeerd om het probleem voor FC Burgum op te lossen.

Warm hart

Het gemeentebestuur van Tytsjerksteradiel heeft een warm hart voor FC Burgum. Zo werd in 2020 geregeld dat de voetbalclub het sportcafe - de parel van de nieuwe sporthal Nije Westermar - kon kopen zonder daarin de gemeenteraad expliciet te kennen. De aankoop werd deels gedaan met gemeentelijk geld omdat een jaar eerder de gemeente het oude clubgebouw van VV Bergum voor 235.00 euro kocht. Achteraf bleek dit een kat in de zak te zijn. Het gebouw was niet geschikt voor de daarvoor bestemde AZC-school en moe(s)t gesloopt worden.

Beloftes aan FC Burgum

Het goede contact tussen de sportclub en de gemeente leidde mogelijk tot afspraken die later nog 'geregeld' moesten worden. Volgens de VVD en Groenlinks waren er eerder al beloftes gedaan vanuit het college naar FC Burgum. "Deze beloften zijn te lezen in eerder opgevraagde ambtelijke stukken. Door nu alsnog de wet op onjuiste wijze toe te passen, probeert het College van B&W toch zijn belofte na te komen."

Schriftelijke vragen

De twee fracties stelden in februari schriftelijke vragen over de kwestie. In de antwoorden laat burgemeester Jeroen Gebben weten dat hij de bevoegdheid nog niet eerder heeft gebruikt om het schenken van alcohol na een gewone sportwedstrijd mogelijk te maken, maar heeft hij wél de intentie om dat voor deze pilotoplossing te doen. De burgemeester doet dit in de overtuiging dat met deze tijdelijke oplossing recht wordt gedaan aan de diverse wensen en intenties.

Aantal keer is niet geregeld

De burgemeester is van mening dat de ontheffing wél kan worden gebruikt. Het begrip 'bijzondere gelegenheid' of het aantal bijzondere gelegenheden per jaar is niet nader geregeld. "De ontheffingsmogelijkheid is een discretionaire bevoegdheid van de burgemeester. Er is daarbij sprake van beleidsvrijheid. Er is geen beleid vastgesteld." zo vindt burgemeester Gebben.

Regels voor één rechtspersoon

Burgemeester Gebben liet in de antwoorden verder weten dat hij de regels niet wilde aanpassen voor één rechtspersoon (FC Burgum red.). Hij wijst naar bijvoorbeeld de korfballers en andere binnensporters die ook een biertje willen drinken na hun training of sportwedstrijd.

Toelichting m.b.t. schenken alcohol

De hele kwestie is extra ingewikkeld omdat het sportcafé in de sporthal te maken heeft met veel verschillende sporten die in of rond de sporthal worden uitgeoefend. De voetbalclub had voorheen alleen te maken met de eigen wedstrijd. Bij één hoofdactiviteit mag daarbij tot 2 uur na de wedstrijd gedronken worden.

Het gemeentebestuur werd vooraf aan de bouw van de sporthal al in de gemeenteraad gewaarschuwd voor deze situatie. Zo wordt er bijv. in de middag gevoetbald en in de avond gekorfbald. Het is dan onduidelijk welke wedstrijd de hoofdwedstrijd is (om te kunnen schenken). Met de ontheffing is het probleem opgelost maar krijgt het sportcafé wel een vrijbrief om altijd te kunnen schenken (volgens het opgemaakte convenant).

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsPoll: Wat is de beste oplossing voor het opvang-probleem?

Zoeken naar huisvesting voor statushouders  
57%
Toch doorgaan met ontwikkeling AZC in Dokkum  
43%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!