18,2 °C

Bitcoin bereikt nieuw record: 50.000 euro

za 13 maart 2021 14.50 uur

BURGUM - De cryptomunt Bitcoin heeft zaterdag een nieuw record bereikt. Het record lag boven de 50.000 euro en bereikte daarmee ook in dollars een recordprijs (boven de 60.000 dollar). In de afgelopen maanden bereikte de digitale munt keer na keer een nieuw record in waarde.

De Bitcoin bestaat inmiddels 12 jaar en de munt kreeg in februari 2021 een duw dankzij Tesla-topman Elon Musk. Hij liet weten dat zijn bedrijf voor 1.5 miljard dollar aan Bitcoin had gekocht. Ook zouden klanten voortaan met Bitcoin een Tesla kunnen gaan kopen. Doordat er steeds meer bedrijven en fondsen besluiten Bitcoin te kopen, blijft de koers van de digitale munt stijgen.

Wat is Bitcoin?

"Bitcoin is een wereldwijd geldsysteem dat nog in de kinderschoenen staat." zo omschrijft de website Lekker Cryptisch de digitale munt. De basis van Bitcoin is een netwerk uit vele computers die volgens vastgestelde regels transacties verwerken. Er zijn 21 miljoen bitcoins beschikbaar. Wil je meer weten over de Bitcoin? Lees dan dit artikel.

Wat is de koers?

Op de website https://bitcoin.nl kun je de koers van de Bitcoin volgen. Via deze site is het ook mogelijk om bitcoin te kopen en verkopen. Mocht je overwegen om Bitcoin te gaan kopen dan moet je je eerst goed verdiepen in hoe alles in zijn werk gaat. Duizenden mensen hebben in de afgelopen jaren hun bitcoins verloren door verschillende oorzaken.

Wallets

Iedereen die bitcoins bezit, is zelf verantwoordelijk voor het veilig bewaren. Als je je bitcoins bewaart in een 'online wallet' dan is het bijvoorbeeld mogelijk dat de betreffende site gehackt wordt (of failliet gaat). Deze manier van bewaren is vergelijkbaar met een bank. Alleen bij banken geldt in Nederland het garantie-deposito stelsel waarbij tot 100.000 euro verzekerd is. Dat is niet geval geval met cryptomunten zoals Bitcoin.

Lees hier meer over alle mogelijkheden.

Stap niet zomaar in

Hoewel de Bitcoin tot op heden uiteindelijk maar stijgt, is het belangrijk te weten dat de koers enorm kan bewegen. Een stijging of daling van bijvoorbeeld 25% in enkele dagen is al meerdere keren voor gekomen.

Ook is het belangrijk om te weten dat na een enorme stijging de koers met soms 70-80% kan dalen. In december 2017 steeg de koers tot boven de 15.000 euro. De koers daalde daarna tot een hoogte van ongeveer 5000 euro. Als je op het 'hoogste' moment bitcoins had gekocht, dan had je drie jaar moeten wachten voordat de koers weer dat niveau zou bereiken in december 2020.

 

Regionaal nieuws