Account
Logo
Zoeken
5.3 °C
Foto: Harry van der Linde |  De Fabriekslaan heeft haar naam te danken aan deze fabriek

Nieuw kunstwerk herinnert aan cichoreifabriek

za 19 september 2020, 8.44 uur

DRACHTEN - Op de driesprong Zuiderdwarsvaart/Fabriekslaan in Drachten is donderdag een bijzonder kunstwerk onthuld. Het kunstwerk is gemaakt van twee molenstenen afkomstig van de cichoreifabriek 'Werkmanslust' die hier heeft gestaan en die tussen 1845 en 1895 'surrogaatkoffie' vervaardigde. Het is aan deze cichoreifabriek dat de Fabriekslaan haar naam te danken heeft, iets wat bij maar weinig Drachtsters bekend is. Maar vanaf nu wordt dit wel anders.

Het initiatief om de molenstenen terug te halen naar de Fabriekslaan ontstond enkele jaren geleden tijdens een bewonersavond die door sociaal verhuurbedrijf Woonfriesland en de gemeente Smallingerland samen met bewoners werd georganiseerd ter afsluiting van de renovatie van de wijk De Bouwen. Smelne's Erfskip gaf die avond een presentatie over de geschiedenis van de cichoreifabriek, waarin onder meer werd verteld dat twee molenstenen uit deze fabriek terecht waren gekomen op het terrein van ziekenhuis Nij Smellinghe.

Na afloop van de presentatie ontstond bij enkele bewoners spontaan het idee om de twee molenstenen naar (bijna) de oorspronkelijke plek terug te brengen. Samen met Smelne's Erfskip werd een projectgroep gevormd om dit idee te realiseren waarbij ook de gemeente Smallingerland haar medewerking toezegde. Toen ook Nij Smellinghe toestemming gaf om te stenen te verplaatsen werd aan kunstenaars Anne en Roelie Woudwijk gevraagd om een ontwerp voor het kunstwerk te maken.

Dit ontwerp, waaraan ook kinderen uit de Fabriekslaan hebben bijgedragen, werd door de projectgroep met enthousiasme omarmd. En nadat zowel van het Iepen Mienkipsfûns als Smallingerland een bijdrage werd verkregen, konden beide kunstenaars aan de slag.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
76.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.2%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381