11,2 °C

Er werd niet in Burgum maar in Buitenpost vergaderd omdat de raadszaal daar groot genoeg is voor 'coronaproof' overleg

Gifbeker wordt niet gedronken tijdens spoeddebat

do 17 september 2020 08.20 uur

BURGUM - De toon van het spoeddebat over sporthal Nije Westermar in Burgum zorgde er woensdagavond voor dat de inwoners van Tytsjerksteradiel met vragen blijven zitten. GroenLinks, PvdA, VVD en PvdB hadden het debat aangevraagd om het gemeentebestuur ter verantwoording te roepen. De raadsleden van het CDA gingen voor hun wethouder (Gelbrig Hoekstra) staan zodat zij geen antwoord hoefde te geven. De partij stoorde zich - met hun coalitiepartijen FNP en CU - aan de toon van het debat en wilde niet direct ingaan op de inhoud.

Gemeente kocht kantine van 1 euro voor 235.000 euro
Brigitta Scheepsma (GroenLinks) sprak als eerste en zij legde de nadruk op de 'hele waarheid' die op tafel moet komen. Er bestaan namelijk veel vragen over de samenwerking tussen de gemeente en voetbalclub FC Burgum. Scheepsma wil onder andere weten waarom de gemeente voor 235.000 euro een voetbalkantine kocht terwijl deze niet geschikt was voor een toekomstige AZC-school. Het gebouw wordt nu gesloopt. De gemeente had bovendien een recht van eerste koop van 1 euro.

Raad wist niets van verkoop sportcafé
Een ander punt van de oppositiepartijen betreft de verkoop van het nieuwe sportcafé aan FC Burgum. Dit is lange tijd onder de pet gehouden. In een raadsvergadering werd destijds alleen gesproken over 800.000 euro die FC Burgum zou betalen voor de exploitatie van het café voor 20 jaar. De suggestie was dat het sportcafé werd verhuurd of verpacht. Op vragen of de sportclub zich had ingekocht, werd door het college nooit antwoord gegeven. "Het achterhouden van deze belangrijke informatie nemen we het college uitermate kwalijk" aldus Sjaak Hoekstra (VVD). Hij richtte met zijn betoog de pijlen op CDA wethouder Gelbrig Hoekstra. "Clubliefde gebruiken voor profilering, het levert vast stemmen op."

Een verbolgen raadslid Age Kramer (CDA) reageerde nadat zijn partij ruim 20 minuten had geschorst. Ze waren 'not amused'. De aanleiding was 'de persoonlijke aanval' van Sjaak Hoekstra (VVD) op hun wethouder. Hoekstra had onder andere aangekaart dat Gelbrig Hoekstra met haar bedrijf Hoekstra Suwâld sponsor was van de voetbalclub (voor dat ze wethouder was) en dat ze nu als sportwethouder een grote sponsor is gebleven. Kramer is overigens 9 jaar lang voorzitter van diezelfde voetbalclub geweest.

Kramer was boos over de aantijgingen die de integriteit van de wethouder zwaar ter discussie stellen. "Der wurde ûnwierheden melden, der wurde ferdraaiingen dien." Kramer wilde stoppen met het debat en deed daarbij een voorstel om een raadsonderzoek op te starten. Op deze wijze werd de gifbeker niet gedronken maar vooruit geschoven via het raadsonderzoek. Het college hoefde geen tekst en uitleg te geven.

Piet Reitsma (FNP) wees erop dat hij inmiddels genoeg negatieve dingen heeft gehoord en nu positieve dingen wilde horen. Hij vindt het belangrijk dat hij in de raad zit voor de mensen. Reitsma hoeft niet alle 'ins and outs' te weten. Als raadslid wil hij beleid maken waarbij de uitvoering aan het college is. Hij verlangde terug naar vroeger toen de raadsvergaderingen in zijn ogen mooier en beter waren.

Erwin Duursma (D66) was overvallen door alles wat er gebeurde. Hij schrok van het idee van het raadsonderzoek. "Een raadsonderzoek van 100.000 tot 150.000 euro - als je naar Smallingerland kijkt - heb ik niet zoveel zin in. Dit gaat mij veel te snel. We moeten wel even eerst de kosten in kaart brengen." Hij overzag wat er gebeurde en vond het nogal een zwaktebod om met een raadsonderzoek te komen in plaats van het gesprek aan te gaan. Hij pleitte ervoor om de vergadering nog eens over te doen met de focus op de feiten en antwoorden. "Denk er thuis eens over na of dat niet beter is voor ons allemaal en de gemeente."

Omdat de coalitiepartijen een meerheid hadden, werd het spoeddebat vroegtijdig beëindigd. Burgemeester en voorzitter Jeroen Gebben stelde voor om alle vragen deze week te verzamelen en dan komt het college daarna met de antwoorden. Er wordt daarna een extra avond belegd om met elkaar in debat te gaan. Een mogelijk raadsonderzoek (zwaarste controlerende instrument dat raad kan inzetten, red.) zal later weer aanbod komen.

 

Regionaal nieuws

11,2 °C
13 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.