Account
Logo
Zoeken
4.7 °C
Moordverdachte Mûnein steekt medegedetineerde
© WâldNet |  Een volgende zitting, opnieuw pro forma, staat gepland op 10 november

Moordverdachte Mûnein steekt medegedetineerde

di 8 september 2020, 15.10 uur

LEEUWARDEN - De 27-jarige man die op 6 juni in een woning aan de Mounewei een 44-jarige inwoner van Almere doodstak en een 38-jarige ernstig verwondde, heeft eind augustus tijdens zijn verblijf in de gevangenis in Zwolle een medegedetineerde met een afgeslepen pen in het hoofd gestoken. Daarvoor zat de man in de gevangenis in Vught, daar heeft hij een zelfmoordpoging gedaan.

Angstproblematiek
Het nieuws werd dinsdag bekendgemaakt tijdens een zogeheten pro forma-behandeling van de zaak. De verdachte werd via een video-verbinding gehoord. Het extreme gedrag van zijn cliënt is volgens advocaat Rob Jan Pardijs allemaal te wijten aan de angstproblematiek die de verdachte heeft ontwikkeld na de gebeurtenissen in Mûnein. Onder andere de angst voor andere gedetineerden heeft volgens de advocaat geleid tot confrontaties.

Voorlopige hechtenis schorsen
De man zit nu weer in Vught, daar zit hij in de isolatie. De advocaat verzocht de rechtbank de voorlopige hechtenis van de Almeerder te schorsen, zodat hij kan worden opgenomen in een reguliere kliniek om behandeld te worden voor zijn stoornissen. Daar ging de rechtbank niet in mee. De rechtbank oordeelde dat er nog steeds sprake is van een geschokte rechtsorde.

Triple rapportage
De officier van justitie had eerder al gezegd dat "het maatschappelijk niet uit te leggen is als de verdachte zijn berechting in vrijheid af kan wachten". De verdachte moet nog psychologisch onderzocht worden en de mogelijkheid voor een zogeheten ‘triple rapportage’ - onderzoek door een psychiater, een psycholoog en de reclassering - wordt ook nog opengehouden. Dat kan betekenen dat er mogelijk ook tbs geëist kan worden.

Mes en baksteen in de handen
De officier gaf meer details prijs over wat zich in de woning aan de Mounewei heeft afgespeeld. Toen de politie arriveerde, kwam de verdachte met ontbloot bovenlijf en een mes in de handen uit de woning. De verdachte zou die avond twee keer eerder bij de woning zijn geweest, de derde keer kwam hij terug met een baksteen en een mes in de handen. Hij drong bij de woning naar binnen en begon meteen op de bewoner in te steken.

65 snij- en steekwonden
De man liep 36 steek- en snijwonden op in zijn hoofd, nek, hals, rug en zijn armen en benen. Hij slaagde erin de woning te ontvluchten. Zijn vriendin was uit het raam gesprongen. Bij het dodelijke slachtoffer werden 65 snij- en steekwonden geteld. De man overleed ter plaatse. Bij binnenkomst zou de verdachte hebben gezegd "Ik ga niet praten, het is te laat, sorry ik kan niet anders". Volgens de getuigen zou de man vervolgens zeer doelgericht met het mes hebben gestoken.

Moord en poging tot moord
De Almeerder was een vriend van de bewoner, de man was een paar dagen op bezoek. Hij zou geprobeerd hebben de boel te sussen. De verdachte zou gevoelens hebben voor de stiefdochter van de Mûneinster. Toen bleek dat de liefde niet van twee kanten kwam, droop de man af om even later terug te keren, gewapend met een baksteen en een mes. De verdachte wordt vervolgd voor moord en poging tot moord. De man is oorspronkelijk afkomstig van Aruba, vier jaar geleden kwam hij in Mûnein te wonen.

Een volgende zitting, opnieuw pro forma, staat gepland op 10 november.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
76.4%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381