Account
Logo
Zoeken
3.3 °C
'Vliegclub snijdt partijen strot af in overleg vliegveld'
"Iedereen wil samenwerken, maar de vliegclub niet, De politiek moet in deze kwestie een keus maken. Gemeenteraad, ga alsjeblieft met alle partijen om tafel."

'Vliegclub snijdt partijen strot af in overleg vliegveld'

wo 27 mei 2020, 15.20 uur

DRACHTEN - De gemeente Smallingerland moet het initiatief nemen om met alle betrokken partijen te praten over de toekomst van Vliegveld Drachten. "Als ik de discussie en alle standpunten beluister, dan is dat ook de enige oplossing. Het verbaast ons ook dat een groot aantal ondernemers en organisaties bijeenkomt en praat over samenwerking, terwijl Vliegclub Drachten alle partijen de strot afsnijdt en zegt dat ze niet mee kunnen doen."

Bestuurslid Douwe de Boer van Stichting Vliegveld Drachten (SVD), die het enige vliegveld met harde baan in het Noorden beheert, luchtte dinsdagavond zijn hart tijdens een inspraakbijeenkomst met gemeenteraadsleden en veel van de betrokken partijen. Gedurende de dertig jaar van zijn bestuurslidmaatschap heeft de gemeente veel pogingen ondernomen om het vliegveld van de hand te doen.

In die dertig jaar was het altijd een moeizame opgave om partijen bijeen te brengen. Geen ondernemer wilde destijds in een vliegveld stappen waar het zwaard van Damocles boven hangt. De gemeenteraad kwam in die tijd met allerlei vragen over overnames. Het is toen niet gelukt", aldus SVD-bestuurder De Boer.

Voorzitter Rutger van Houttum van Vliegclub Fryslân zei zich niet in de uitlatingen van SVD-bestuurslid De Boer te herkennen. "Wij gunnen iedereen zijn sport of bedrijf op Vliegveld Drachten." Hij noemt het raadsbesluit van december 2019 duidelijk. "Voor 1 mei 2020 moest er een overeenkomst tussen onze vliegclub en het gemeentebestuur komen. Anders zou het vliegveld worden gesloten." Naar zijn zeggen beperken de toestand van de landingsbaan alsmede de wet- en regelgeving de mogelijkheden voor het vliegen op Drachten en ook in het maken van keuzes.

In het plan van de vliegclub kunnen de dragracers blijven racen, kan de vliegclub blijven vliegen en de gemeente wordt verlost van de kosten. Tien hectare van het vliegveld wordt bedekt met zonnepanelen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de gemeenschap. De burgers van de gemeente Smallingerland varen wel bij het plan van de Vliegclub Fryslân, aldus Van Houttum.

Nadat Smallingerland het vliegveld voor 1 gulden van grondlegger Frits Philips van het gelijknamige gloeilampen- en scheerapparatenconcern kocht, kwamen tal van plannenmakers voorbij. Eentje wilde een hotel annex congrescentrum op het vliegveld realiseren, er waren contacten met Amerikaanse partijen en nu is er een plan voor een restaurant, aldus De Boer.

Voordeel van samenwerking van de ondernemingen en Vliegclub Drachten, die de baan allemaal als thuisbasis hebben, zijn er legio, verwacht Freerk Bouwer van de Stichting Exploitatie Vliegveld Drachten (SEVD). De werkgelegenheid op het vliegveld kan volgens hem tot zo’n veertig arbeidsplaatsen groeien. Ook hij wil dat de gemeente doortastend optreedt. "Iedereen wil samenwerken, maar de vliegclub niet, De politiek moet in deze kwestie een keus maken. Gemeenteraad, ga alsjeblieft met alle partijen om tafel."

"We zouden er aan hechten als alle partijen er uit komen en gaan samenwerken", vond Matthijs de Haan van de AOPA, die organisatie die vliegers en eigenaars van vliegtuigen representeert. Hij benadrukte dat Drachten "het laatste veld in Noord-Nederland" is, naast de militaire basis in Leeuwarden. De burgerluchtvaartactiviteiten in de Friese hoofdstad "kalven af en worden nooit meer".

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'