Account
Logo
Zoeken
3.3 °C
Werkstraf voor slachthuisdirecteur

Werkstraf voor slachthuisdirecteur

vr 4 oktober 2019, 10.47 uur

LEEUWARDEN - De directeur van Abattoir Drachten is wegens mishandeling van een vrouwelijke dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit door de politierechter in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur plus 50 uur voorwaardelijk. De directeur, een 41-jarige inwoner van De Westereen, moet 1200 euro smartengeld aan de dierenarts betalen. De vrouw is nog steeds niet aan het werk. Ze durfde zelf niet naar de zitting van rechter Klaas Bunk te komen.

Enorm boos
De dierenarts was op 26 april in het slachthuis om koeien te keuren. Toen ze een koe die een abces aan een van de poten leek te hebben nader wilde bekijken en foto's wilde maken van de ontsteking ging het mis. Volgens haar riep de eigenaar van het slachthuis dat hij zijn advocaat en een andere dierenarts wilde bellen. Ze zag dat de man 'enorm boos' werd. Hij pakte haar vast en zou haar tot twee keer toe tegen de grond hebben gesmeten.

Koe was agressief
De vrouw had een flinke bult op het hoofd en een geschaafde elleboog. De slachthuisdirecteur zei dat hij de vrouw eenmaal had vastgepakt en aan de kant had gegooid. Volgens hem was de vrouw weggelopen en had ze een hek open laten staan. "In paniek heb ik haar weggetrokken", aldus de Westereender. Volgens hem was de koe niet te vertrouwen. "Zij ging een koe verplaatsen die agressief was", had hij tegen de politie gezegd.

Cocktail van spanning en stress
Hij zei dat zijn reactie het gevolg was van "een cocktail van spanning en stress". "Maar dat kon zij niet zien aan mij", aldus de verdachte. Hij voegde eraan toe dat hij het meestal "grondig oneens" was met de dierenarts. "Zij ziet altijd dingen die er niet zijn". Desondanks zag hij in dat het niet zo had gemoeten. "Zij is het echte slachtoffer in deze zaak. Het is nooit mijn bedoeling geweest die vrouw pijn te doen".

Russische roulette
Het slachthuis ligt al jaren onder een vergrootglas. In 2017 en 2018 kreeg de directeur boetes van 2000 en 3000 euro omdat er kreupele en zieke dieren waren aangevoerd. De man raakte zwaar overspannen en is al een poos nauwelijks aan het werk. Hij kan hooguit een paar uurtjes op het slachthuis zijn, dan moet hij weer naar huis. Hij kan de spanning amper aan, vooral wanneer de NVWA langskomt voor controles. De verdachte: ‘Elke keer als er een thermometer gepakt wordt is voor mij een Russische roulette geworden”. Hij gebruikt medicijnen en is in therapie. De dierenarts zit ook thuis. Ze durft niet aan het werk te gaan en gaat ook in therapie. Toen de directeur haar aanviel had ze het gevoel dat ze voor haar leven moest vechten. Ze is nog steeds bang voor de verdachte. “Ik hoop dat ze gauw weer beter is, ik gun haar dit niet”, zei hij in zijn laatste woord.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.9%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'