3 °C
Harkema-Opeinde veel te sterk voor Boornbergum

ma 16 september 2019, 11.29 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde gaat met een goed gevoel de competitie in. De laatste wedstrijd van de voorbereiding - het bekerduel in Boornbergum - werd zaterdagmiddag met 0-3 gewonnen. Meer nog dan de uitslag, leidde het veldspel tot tevredenheid. Waar de Boornbergumers zich in het recente verleden vaak tot een lastige tegenstander ontpopten, kregen ze dit weekend alle hoeken van het veld te zien. "De Heide" kon zich slechts één ding verwijten: dat er geen ruimere marge op het bord kwam.

Harkema liet over de intenties op sportpark De Kampslach geen twijfel bestaan. Het speelde geconcentreerd en gaf in verdedigend opzicht niets weg. Het zou tot de 27ste minuut duren voor de openingstreffer in het net lag. Voor die tijd waren de groengelen er al twee keer dicht bij. Hille Postma zag in een één-op-één duel met Boornbergum-keeper Vries de goalie als winnaar uit de strijd komen. Even later was Postma onfortuinlijk toen een goede kopbal van hem van de lijn werd gehaald. Vlak voor het halfuur was de ijverige Postma opnieuw niet gelukkig toen hij uit een strakke voorzet van Alex van der Tuin net een teenlengte tekort kwam. Het deed de gasten geen pijn. Sake Kooistra stond achter Postma opgesteld en gleed het leder in het lege doel. Na de 0-1 bleef Harkema op zoek naar meer. Tot de helftwisseling werden er enkele aardige kansen gecreëerd. Chris Hoeksma was het dichtst bij een verdubbeling van de marge met een diagonaal schot op de paal. Zo overheerste het gevoel halverwege bij de gasten dat er ondanks heel aardig spel best wat meer afstand genomen had mogen worden van de opponent. Na de pauze zou het spelbeeld niet veranderen. Hoewel Boornbergum in het eerste bedrijf al nauwelijks in het spel voorkwam, was het in de tweede helft helemaal een spelletje van kat en muis. Harkema jaagde de tegenstander finaal af. De thuisploeg kreeg geen seconde de tijd om op adem te komen.

Dat het tot de 71ste minuut 0-1 bleef, was vooral de verdienste van Boornbergum-keeper Vries. Hij ranselde afstandsschoten van Dennis en Daniël Postma uit de kruising, verijdelde een prima steekpass van Hille Postma op Paul van der Heide en plukte in de nastoot een schot van Sake Kooistra stijlvol uit de lucht. Op het schot van Alex van der Tuin zo'n twintig minuten voor tijd was het sluitstuk van "Bombats" kansloos. Van der Tuin kreeg de bal nadat Albert Veenstra een voorzet van Chris Hoeksma op de lat had gekopt. Via Hille Postma kwam Van der Tuin in balbezit en schoot droog raak.

Meteen na de 0-2 kregen de gastheren de enige grote kans van de wedstrijd. De Harkemaster defensie liet een zeldzaam steekje vallen. Alwin Bijker verscheen alleen voor de deze middag grotendeels werkloos toekijkende André de Graaf en zag zijn inzet gered worden. Ook al was deze kans uitgemond in een doelpunt, spannend was het waarschijnlijk geen moment geworden. Ook in de laatste twintig minuten domineerde Harkema.

In de tachtigste minuut zorgde invaller Kees Schotanus voor de 0-3. Een boogbal van Schotanus werd door doelman Vries verkeerd getaxeerd. Wellicht gehinderd door de zo'n plofte het schot door de vingers van de keeper in de winkelhaak. Sneu voor Vries, die zijn team deze middag behoedde voor een enorm pak rammel.

Wat de waarde is van deze veredelde walk-over, zal volgende week moeten blijken. De afgelopen vijf jaar hebben uitgewezen dat hoe beter de voorbereiding verloopt, hoe slechter de competitiestart. Wat dat betreft is Harkema gewaarschuwd. Te meer omdat de tegenstander van volgende week - Ternaard- eveneens met een goed gevoel de competitie in gaat. De rood gehemde kleibewoners stuurden streekgenoot Marrum met een 4-1 nederlaag op zak naar huis. Harkema en Ternaard dus beide met een goed