Account
Logo
Zoeken
3 °C
© Jochem Wiersma |  Bennie van Boerum (links) en Cor Anjema (rechts) dragen het draaiorgel symbolisch over aan Ihno Dragt van Museum Dokkum

Draaiorgel ‘De Granaet’ speelt weer in Dokkum

vr 7 september 2018, 17.45 uur

DOKKUM - Na vijf jaar klinkt er weer draaiorgelmuziek door de straten van Dokkum. Na een restauratie van draaiorgel 'De Granaet' is het instrument weer terug in Dokkum. Vrijdagmiddag kon het publiek op de Grote Breedstraat weer genieten van het draaiorgel. Dankzij de Stichting Friese Draaiorgelvrienden was onder andere De Elfstedenmars te horen.

De klanken zijn nog nooit zo mooi geweest, volgens Cor Anjema en Bennie van Boerum die actie hebben gevoerd om draaiorgel ‘De Granaet’ compleet te laten restaureren. Door de verkoop van loten wordt er geld voor de restauratie opgehaald. De komende tijd zal het draaiorgel net als vroeger weer door de woonwijken van Dokkum rijden, om de laatste loten huis aan huis te verkopen.

De restauratie was hard nodig, want enkele houten balken in het orgel waren aangetast door houtwormen. Hierdoor was het hout zacht en broos geworden en verloor het orgel daarmee zijn mooie klank. Tijdens de restauratie is het orgel in een gaskamer geweest om de houtwormen te doden en zijn enkele houten onderdelen vervangen en is het hele orgel compleet uit elkaar gehaald.

Om 16.00 uur werd het gerestaureerde draaiorgel symbolisch overgedragen aan Museum Dokkum van wie dit draaiorgel is.
Via dit museum kunnen mensen het draaiorgel huren voor evenementen.

Het draaiorgel is in 1900 aangeschaft door Dokkumer ondernemers. Sinds het Internationale Draaiorgelfestival dat in 2013 voor het laatst in Dokkum werd gehouden staat het draaiorgel stil. Het oude instrument was nodig aan onderhoud toe. Om te voorkomen dat de nostalgische draaiorgelmuziek voorgoed uit Dokkum verdwijnt, hebben de
draaiorgelliefhebbers actie gevoerd om geld in te zamelen. Dit geld wordt ook gebruikt om de authentieke houten kar op drie wielen te betalen, waarmee het draaiorgel door Dokkum kan worden geduwd. Deze kar is erg bijzonder, want in Nederland zijn nog maar vier originele draaiorgels op een houten driewieler te vinden.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'