Account
Logo
Zoeken
3.1 °C
Lagere straffen voor malafide puppyhandelaren

Lagere straffen voor malafide puppyhandelaren

do 12 juli 2018, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Twee malafide puppyhandelaren zijn door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot werkstraffen. De twee boden de pups aan op Marktplaats en vervalsten vaccinatieboekjes met zogenaamde handtekeningen en stempels van dierenartsen. Mensen die de puppy's aanschaften werden opgescheept met zieke dieren.

Voordeel van de verdachten
Een 21-jarige Drachtster kreeg een werkstraf van 240 uur plus 6 maand cel voorwaardelijk. Hij is het langst van de twee doorgegaan met de handel. Een 26-jarige Leeuwarder, de voormalige partner van de eerste verdachte, kreeg een werkstraf van 80 uur. Het Openbaar Ministerie (OM) had celstraffen van 10 en 5 maanden geweest, plus 5 en 3 maanden voorwaardelijk. De rechtbank liet in het voordeel van de verdachten meewegen dat ze veel hinder hebben onder vonden van de vele publiciteit rond de zaak.

Torenhoge dierenartskosten
Ook het feit dat beide een blanco strafblad hadden, beschouwde de rechtbank als positief. De twee moeten aan tien gedupeerden in totaal meer dan 8000 euro aan schadevergoedingen betalen. De kopers dachten dat ze gezonde honden kochten, in werkelijkheid werden veel gedupeerden geconfronteerd met zieke dieren, die soms al na een paar dagen overleden aan de ziekte Parvo. Als de dieren in leven bleven, werden de kopers geconfronteerd met torenhoge dierenartskosten.

Geen smartengeld
Sommige van hen hadden smartengeld geëist, maar dat werd niet toegewezen. Dan moet er volgens de rechtbank sprake zijn van ernstige psychische klachten en verdriet 'Alleen boosheid is onvoldoende om in dit soort zaken in aanmerking te komen voor smartengeld', staat in het vonnis. De Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) heeft de Drachtster er meerdere malen op gewezen dat hij zijn zaken op orde moest maken, de man deed er niets mee.

GGZ-behandeling
?De zaak kwam in december 2016 aan het rollen, toen de politie een inval deed in een loods aan de Grândyk in Holwerd. Vanaf die locatie verkocht de Drachtster pups, de Leeuwarder was toen al uit eigen beweging gestopt. De dieren waren ondergebracht in zwaar vervuilde hokken en het was veel te koud in de loods. In een vriezer vond de politie 23 dode honden en vier konijnen. De Drachtster kreeg bovenop de -maximale- werkstraf van 240 uur een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Hij heeft inmiddels een behandeling bij de GGZ ondergaan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'